Få poeng for hver handel og tjen opp til rabattkuponger.
Meld deg inn i kundeklubben nå!

Kvern ditt eget mel med en kornmølle

Mer smak, mer næring og mye ferskere. Det er mange fordeler med å kverne sitt eget mel fra hele korn. Også for deg som ønsker å bake glutenfritt brød.

– Smaken, ferskheten og næring er helt klart hovedfordelene. Når du kjøper økologiske helkorn fra Norge, og kverner det selv til bakst, så er det også kortreist mat, forteller daglig leder for Bakerovner.no, Steinar Bergøy.

Når korn blir malt i store, industrielle møller, og melet lagres over flere år (noe som er vanlig ved masseproduksjon) så taper det seg i smak og i næringsstoffer.

– Egentlig kan man trekke paralleller til kaffe og krydder: Bare tenk på hvor mye mer smak og aroma du får av nykvernet, hel pepper – og nykvernede, hele kaffebønner, tilføyer han.

Men hvordan fungerer det?

Kornmøller har vært i bruk i evinnelige tider, og i Norge, ble de gjerne drevet av vannkraft.

– Det var da to, runde svære kvernsteiner som gikk rundt og rundt mot hverandre, og kvernet kornet til mel, sier Steinar.

Mindre kornmøller til privat bruk (eller hos en liten kafé eller spisested) fungerer egentlig på samme måten: Men da er møllesteinene i mye mindre format. Elektrisk kraft driver mølla, og steinene er keramiske eller av granitt. Noen typer kornmøller har kniver i metall som går rundt i en voldsom hastighet, og kutter opp kornene.

– En trinnløs justering, gjør det mulig å selv velge akkurat hvor finmalt korn man vil ha. Det setter mange pris på, når de skal lage sine egne melblandinger av fin- og grovmalt korn, sier han.

Kornmøllene fra Komo er veldig enkle i bruk: Det er bare å knytte på en knapp. Prisen på investeringen er også overkommelig for dem som ønsker å lage sine egne, smakfulle melblandinger – og alltid ha tilgang på nykvernet mel.

– Prisene starter fra rundt 3000 kroner, og opp mot 8000 kroner for semiprofesjonelle med høy kapasitet. En stor fordele er 12-årsgarantien som alltid kommer med fra leverandøren. De er i flott treverk, og har kapasitet på 0,8 til 1,2 kilo korn, sier Bergøy.

Sunne korn som holder seg lenge

Men du kommer ikke langt med en kornmølle på kjøkkenet hjemme, uten råstoffet som skap oppi. Derfor selger Bakerovner 6 typer norskprodusert, økologisk helkorn fra Økoland. De kommer i 5 kilos sekker, og holder seg ferskt lenge. Om hele korn lagres tørt og mørkt, kan det ha god smak og høyt næringsinnhold etter flere år med lagring (selv om produsenten må operere med en utløpsdato). Det er nemlig ikke uten grunn at flere land har beredskapslagre av korn i siloer: Korn kan i prinsippet holde seg fint i opp mot 10-12 år, ja, til og med 30 år.

– Vi selger ulike typer urkorn. Dette er en korntype som har fått et oppsving i popularitet de siste årene. Både for sitt næringsinnhold og fordi det er bedre for magen for dem som har intoleranser. Det er mindre gluten i, og høyere proteininnhold blant annet. Kornet du får tak i hos oss er emmer (hvetetype), Svedjerug, spelt og Dala landhvete, forteller Steinar.

Om du ønsker å lære mer om baking med urkorn, så anbefaler Steinar Bergøy å ta en titt på denne videoen på You Tube.

TIPS: Du kan bruke kornmølla til mer enn bare helkorn. Den kan kverne krydder, kaffe, ris og mais. Mange bruker derfor denne typen kornmøller til å lage sine egne, glutenfrie melblandinger, når de baker med ris og mel. Om du vil fjerne smak fra krydder eller kaffe, kan du kjøre hele riskorn gjennom mølla først. Det er også mulig å pulverisere tørket sopp, kjøtt og grønnsaker i en kornmølle, til bruk i supper og sauser.

Fikk du lyst til å kverne ditt eget mel?

Ta gjerne en titt på vårt utvalg av kornmøller fra Komo, med tilhørende utstyr. I tillegg kan du se på det vi har av norskprodusert helkorn. Slik kan du lage din egen gourmet-melblanding av høy kvalitet, som er ferskt, næringsrikt, velsmakende og bedre for magen. Er du glad i å lage surdeigsbrød, så har vi også 130 år gammel, tørket surdeigsstarter fra San Francisco. Med høye strømpriser i Sør-Norge, kan det kanskje også friste å ta stekingen i en vedfyrt pizza– eller en bakerovn du bygger selv

komo kornmølle

One thought on “Kvern ditt eget mel med en kornmølle

  1. Pingback: Baksten smaker bedre med ferskvernet mel fra kornmølle - Bakerovner.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *