Baksten smaker bedre med nykvernet mel fra en kornmølle.

Anne Hansen (59) fra Feda har alltid likt å bake. Spesielt med surdeig. Nå kverner hun alt melet til hjemmebaksten, med en elektrisk kornmølle.

– Enda så har ingen i min nærmeste vennekrets kornmølle hjemme, men jeg tror nok at en del av dem kommer til å investere i det snart. De synes det virker veldig spennende. Ferskt mel, helt nykvernet fra helkorn, gir så bra resultat på baksten. Så jeg kan varmt anbefale andre å gjøre det samme, sier Anne Hansen fra Feda, et tettsted i Kvinesdal kommune, i Agder fylke.

Lett å bruke og pen design

Hun forteller at en elektrisk kornmølle har vært på ønskelista i veldig mange år, og at hun alltid har vært interessert i å gjøre ting på gamlemåten – fra bunnen av.

– Jeg har alltid likt å bake med langtidsheve-metoden, som kun krever “en ert” med gjær. Nå er det surdeigsstarteren som får heve baksten min. Jeg har lenge brukt mel fra urkorn når jeg baker. Derfor ble det helt naturlig å velge hel urkorn, da jeg tok skrittet videre og nå kverner mitt eget mel, sier Anne.

For noen måneder siden gikk hun på utkikk etter en kornmølle, og søkte på Google. Da kom hun over kornmøllene fra Bakerovner.no. Hun falt for den største modellen fra Komo; Fidibus XL, som kan fylles opp med 1, 2 kilo korn. Det betyr at du kan kverne nok mel til 2 brød på kun 7 minutter.

– Jeg likte at denne kornmølla kan male kornene til både fint, sammalt og grovt mel. Brukervennligheten er stor, og den krever ikke renhold og vedlikehold. Kornmølla er pen og nett å ha på kjøkkenet. Med et fint design i tre, sier hun.

Ikke noe å si på prisen

Anne Knutsen synes ikke at prisen på kornmøller for hjemmebruk er avskrekkende.

– Det er egentlig ikke noe å si på prisen. Om ikke altfor lenge blir jeg 60 år, og det er et produkt jeg tenker skal vare livet ut for meg. Det er en investering som jeg har mye glede av, sier hun.

Hun tilføyer at økologiske helkorn heller ikke er spesielt kostbare.

– Dessuten kan du kverne opp akkurat det du trenger, når du trenger det. Korn holder seg ferskt i flere år om det lagres tørt og mørkt, sier hun.

Spenstig deig og bakst med nydelig smak

Anne Hansen foretrekker å bake surdeigsbrød, der brødene langtidsheves helt uten gjær. I tillegg har hun oppdaget at magen hennes tåler urkorn bedre, enn de moderne hvetesortene. Hun synes det var moro å oppdage at surdeigsstarteren oppførte seg helt annerledes, da den ble matet med ferskkvernet mel fra mølla:

– Surdeigsstarteren var rett og slett kjempelykkelig. Det ble raskt masse liv i den. Den boblet og putret, og så veldig fornøyd ut, sier hun og ler.

Deretter ble hun belønnet: Deigen ble spenstigere og luftigere, ikke minst ble smaken på baksten mye bedre.

– På en skala fra 1 til 10, må jeg faktisk innrømme at smaken sprengte den skalaen. Melet du kjøper på butikken er aldri så ferskt som nykvernet mel. Siden korn og mel inneholder fettsyrer, er det ikke så merkelig at mel taper seg i smak relativt raskt. Fettet harskner og påvirker smaken, sier Anne.

Surdeigsvafler med nykvernet speltmel?

Urkornene hun bruker til baking, er emmer (forløper til spelt), landhvete, spelt og Svedjerug. Dette er korntyper med svakere glutenbinding, som egner seg bedre til langtidsheving: Slik som med surdeig, eller ved langtidsheving med ørlite mengder med gjær. Alle helkorn hun bruker er økologiske, dyrket frem uten kunstgjødsel eller plantevernmidler.

– Jeg har faktisk laget utrolig gode surdeigsvafler med spelt og havregryn, som virkelig gikk unna. Det var oppskriften til Gry Hammer, en dame jeg har stor sans for. Mange var nok skeptiske til konseptet vafler laget med surdeig i stedet for bakepulver, men de ble en skikkelig suksess, sier hun.

Du kan gjerne prøve akkurat samme vaffeloppskrift selv. Den ligger på Gry Hammers nettside, og her er fremgangsmåten på vaffelrøra.

Fikk du lyst til å kverne ditt eget mel hjemme, slik som Anne?

Ta gjerne en titt på våre kornmøller fra Komo og Hawos, og de ulike typene med ekstrautstyr du kan få til dem. Alle ligger i prissjiktet 4000 kroner til 8000 kroner. Kapasiteten ligger på 850 gram til 1200 gram med korn. Her finner du vårt økologiske helkorn, og som Anne bruker i sine surdeigsvafler og surdeigsbrød.

Vedfyrt Sfincione (siciliansk pizza)

Sfincione bruker mye olje - det er i hovedsak stekt ved bunnen - som gir [...]

Blåskjell med rosmarin og ostebrød

Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]

Tradisjonelt tysk julebrød (Christstollen)

Opplev en smak av tradisjon med dette deilige tyske julebrødet, Christstollen. Rik på krydder og [...]

Steinovnsbakt lammelår

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Ovnsbakt olivenbrød

Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]

Nutella Calzone

Etter at pizzaovnen din har kjølt seg ned etter et pizzaparty og du fortsatt har [...]

Enkelt surdeigsbrød stekt i Bakepanna

Gir ett brød på ca. 750 g. Total tid: 7 timer + kaldheving over natten [...]

Surdeigsbrød

Surdeigsbrød er et tradisjonelt brød fra Egypt, som har vært laget i over 5000 år, [...]

Langtidsstekt kjøtt i Bakepanna

Oppdag en kreativ og alternativ bruk av Bakepanna ved å snu den på hodet og [...]

Steinovnsbakt kylling

Oppskriften vår på vedfyrt helstekt kylling er en fin måte å få alle de fantastiske [...]

Eltefritt glutenfritt brød

Dette glutenfrie brødet er lyst, har sprø deilig skorpe og passer perfekt til salat, suppe [...]

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Handlekurven din er tom!

Det ser ut til at du ikke har lagt til noen varer i handlekurven din ennå.

Bla gjennom produkter