Tradisjonelt tysk julebrød (Christstollen)

Tradisjonelt tysk julebrød (Christstollen)

Opplev en smak av tradisjon med dette deilige tyske julebrødet, Christstollen. Rik på krydder og fylt med frukt, er det et must i juletiden!

Slik gjør du

1. Forbered fruktblandingen

Bland rosiner, sitronskall, sukater, kandisert sitronskall, malt mandler med rom. La det trekke i en time (for mer aroma, forbered dagen før og la det trekke over natten).

2. Forbered deigen

Ha mel i en bolle, lag en liten fordypning. Smuldre gjæren inni. Varm opp melken litt, tilsett ca. 2 ss av den varme melken og en klype sukker til gjæren. Bland kort i fordypningen, dryss litt mel over. La blandingen stå i ca. 15 minutter på et varmt sted.

3. Kombiner ingredienser

Tilsett smør i små biter til melet. Tilsett egg, sukker, vaniljesukker, salt og krydder. Bland kort, deretter elt deigen kraftig i minst 5 minutter, gradvis tilsett melken. Til slutt, elt inn frukt-rom-nøttblandingen. La deigen heve i ca. 30 minutter på et varmt sted.

4. Form julebrødet

Kna deigen kort, del i to deler for to julebrød. Form til avlange brød. Kjevle halvparten av hvert brød flatt. Brett den tykkere delen over den flate og form brødene.

5. Steking

Dekk et stekebrett med aluminiumsfolie og bakepapir. Legg julebrødene på og la dem heve i 30 minutter, dekket. Forvarm ovnen til 200°C. Når julebrødene settes inn, reduser til 160°C. Stek i ca. 45-50 minutter. Dekk med aluminiumsfolie hvis de blir for mørke.

6. Pensling og pynt

Smelt smør i en kjele. Pensle de varme julebrødene med smør. La dem avkjøles, pensle igjen med smør og dryss rikelig med melis over.

Nyt en bit av juletradisjon med dette velsmakende julebrødet! Perfekt til julekos!

Dette trenger du

  • 850 g nykvernet hvetemel
  • 300 g rosiner
  • 1 ts sitronskall
  • 100 g sukater (kandisert appelsinskall)
  • 100 g kandisert sitronskall
  • 100 g malte mandler
  • 125 ml rom
  • 1 terning fersk gjær (ca. 42 g)
  • 150 ml melk
  • 200 g smør
  • 2 egg (størrelse M)
  • 100 g sukker
  • 2 pakker vaniljesukker
  • 1 klype salt
  • 1 ts kanel
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts muskat

Til pensling:

  • 75 g smør
  • 150 g melis

Er du interessert i kverne ditt eget mel hjemme? Ta en titt på våre produktsider for mer informasjon.

For å holde deg oppdatert og diskutere med andre «kvernefrelste» så anbefaler vi at du blir med i denne gruppen på Facebook.

Ovnsbakt kyllinglår med lime og koriander

Denne lekre oppskriften på kyllinglår med lime og koriander er full av friske smaker som [...]

Langtidsstekt kjøtt i Bakepanna

Oppdag en kreativ og alternativ bruk av Bakepanna ved å snu den på hodet og [...]

Laks bakt i honning og hvitløk

Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]

Røkt lammelår

Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det [...]

Vedfyrt Sfincione (siciliansk pizza)

Sfincione bruker mye olje - det er i hovedsak stekt ved bunnen - som gir [...]

Nydelig hjemmelaget flatbrød av nykvernet mel

Flatbrød er en klassiker som kan toppes med alt mulig, men det fungerer også utmerket [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Ciabatta

Å bake brød kan være så enkelt – som dette italienske ciabatta. Dette sprø brødet [...]

Tradisjonelt tysk julebrød (Christstollen)

Opplev en smak av tradisjon med dette deilige tyske julebrødet, Christstollen. Rik på krydder og [...]

Søtpotetfries fra bakerovnen

Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *