Del 4: Fem ting å tenke på

Kanskje det beste er å akseptere det faktum at én pizzaovn ikke dekker alle behov, men desto viktigere er at du finner ut hvilken som er den beste pizzaovnen for deg.

5 ting å tenke på før du kjøper vedfyrt pizzaovn

Først må man akseptere det faktum at én pizzaovn ikke dekker alle mulige behov, men det som betyr noe for deg er å finne ovnstypen som er riktig for deg og ditt behov. Eller den som passer deg best rett og slett.

Det er nok ikke så vanskelig som du kanskje tror. Vi tar for oss her fem av de mest kritiske spørsmålene du bør ta stilling til før du velger pizzaovn.

1 Din boligsituasjon

Hvis du har planer om å flytte og du ønsker å ta med deg pizzaovnen så er ferdigbygget eller portabel pizzaovn det beste valget for deg akkurat nå. I motsatt fall, hvis du neppe ser deg selv i et nytt hjem i overskuelig fremtid så blir nok en stedsbygd steinovn eller et modulbasert byggesett det riktige valget for deg.

Det kan skje at du skal flytte allikevel. En stedbygd steinovn som ligger i et utekjøkken blir en forlengelse av boarealet. Det kan tilføre hjemmet en betydelig verdi ved videresalg.

2 Plassering av ovnen - sjekk tilgangen!

Hvis du vil installere en ferdigbygget pizzaovn er det lurt å sjekke mulighetene for plassering av ovnen først. For det første er ovnens dimensjon og vekt de viktigste punktene.

Modulbasert byggesett er laget på den måten at hvert enkelt element kan løftes av to personer. Det gjør det adskillig lettere å installere det også på plasser der tilkomsten er utfordrende, for eksempel opp en trapp.

Portable pizzaovner er de mest fleksible når det gjelder plassering. Dette er typiske hageovner da du kan flytte de rundt i hagen som du vil. Hagen din bør ikke ha for mye helning da pizzaovnen bør plasseres på en vannrett og stabil overflate.

3 Hvor mye tid har du tenkt å bruke med pizzaovnen din utendørs?

Ja, dette blir som et forhold. Hvis du har råd til noen timer for deg selv til å fyre opp steinovnen din så er det fornuftig å maksimere potensialet. Hvis du begynner med pizza, kan du fortsette med å bake brød. Så kan du legge i litt keramiske former med mat. Etter det kan du også dra nytte av ovnens akkumulerte varme for langtidssteking over natten.

Som du ser kan matlaging i en steinovn være en heldagsaktivitet. Samtidig kan du bruke det som et “sosialt hjørne”. Det er en utmerket mulighet til å være sammen med familie og venner.

Men det er ikke sikkert du ønsker å bruke så mye tid på pizzaovnen din. Da ville en vedfyrt pizzaovn med mindre termisk masse være et bedre valg for deg. Modulbaserte byggesett eller ferdigbygde steinovner har kortere oppvarmingstid enn stedsbygde steinovner. Vel, portable vedfyrte pizzaovner er de raskeste. Med en portabel pizzaovn så kan du begynne å varme opp pizzaovnen omtrent en halvtime før du planlegger middagen.

4 Hva skal du lage i bakerovnen?

Når vi skal bestemme oss for en vedfyrt pizzaovn har vi vanligvis bare pizza i beregningen. Det er egentlig feil tankemåte fordi du kommer nok ikke til å spise pizza hver dag. Før eller siden vil du begynne å tilberede annen type mat og det er en rekke forskjellige matretter som kan tilberedes i en bakerovn.

De vanligste steketeknikkene for vedfyrte pizzaovner er presentert i kapitlet Del 3 Hovedtrekk og steketeknikker i tabellen for de diverse steketeknikkene med tilhørende temperaturer. Som du ser fra denne tabellen kan både steinovner og portable pizzaovner gjøre nesten alle stekemetodene, inkludert å steke pizza selvfølgelig.

Men hvis du ønsker å lage en ekte napolitansk pizza på 90 sekunder trenger du en temperatur på 430-480°C. Bare steinovner kan nå denne høye temperaturen. Ikke bare stedsbygde, men også modulbaserte byggesett og ferdigbygde pizzaovner kan dette.

På en annen side har steinovner (spesielt stedsbygde steinovner) også betydelig termisk masse. Dette er avgjørende for langtidssteking i mange timer eller over natten. Tilberedning med lav varme er mulig også i portable ovner med dobbeltkammer. De har utmerket temperaturregulering. Selvfølgelig trenger man å være tålmodig og passe på jevn ild i bålet.

5 Dimensjoner på bakeflaten

Du steker vanligvis bare en pizza om gangen fordi det er mye enklere og håndterbart, men dette betyr ikke at også den minste ovnen er stor nok.

Vi kan ikke understreke nok hvor viktig det er å ha litt ekstra plass på ovnsgulvet. For det første trenger du plass til å håndtere og rotere pizza. Og du liker ikke å ha pizzaen rett ved bålet, da må du isåfall rotere pizzaen hele tiden ellers vil du brenne den.

I forrige kapittel så vi at man kan lage mange forskjellige retter i den vedfyrte pizzaovnen. Jo større ovnsgulv du har, jo mer vil du innse alle mulighetene du egentlig har. For å få mange forskjellige muligheter så kan du ikke se på ovner med kapasitet på én pizza. Da må du vurdere de som har kapasitet på to pizza og større.

Du kan tenke at standard størrelse på en mellomstor pizza er 30 cm diameter. Noen ovnsprodusenter beregner ovnkapasiteten med 25 cm eller til og med 20 cm pizza. Ovnsgulvet i en vedfyrt pizzaovn bør ikke være mindre enn omtrent 0,30 m2. Det vil si at overflaten på ovnsgulvet er 62 cm i diameter, eller 55 x 55 cm hvis ovnen har et firkantet gulv.

Men ikke overdriv. Et ovnsgulv med 100 cm i diameter eller 0,8 m2 er mer enn nok for en vanlig husstand.

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Langtidsstekt lammebog

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Ovnsbakt kyllinglår med lime og koriander

Denne lekre oppskriften på kyllinglår med lime og koriander er full av friske smaker som [...]

Rødbetsbrød tilberedt i vedfyrt bakerovn

Rødbeter er friske og smaksrike - og med denne oppskriften får du mest ut av [...]

Bakerovnsbakt skinke

Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]

Vin til pizza – Pizzameny som imponerer

Jeg har laget en spennende treretters pizzameny med perfekte vintips! Vi skulle vel alle ønske [...]

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Tradisjonelt tysk julebrød (Christstollen)

Opplev en smak av tradisjon med dette deilige tyske julebrødet, Christstollen. Rik på krydder og [...]

Steinovnsbakt kylling

Oppskriften vår på vedfyrt helstekt kylling er en fin måte å få alle de fantastiske [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)

Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]

Ciabatta

Å bake brød kan være så enkelt – som dette italienske ciabatta. Dette sprø brødet [...]

  1. Pingback: Del 5: Ofte stilte spørsmål - Bakerovner.no - Norges største utvalg av pizzaovner

  2. Pingback: Del 3: Hovedtrekk og steketeknikker - Bakerovner.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *