Få poeng for hver handel og tjen opp til rabattkuponger.
Meld deg inn i kundeklubben nå!

Del 2: Portable ovner

Portable vedfyrte pizzaovner er ikke en ny oppfinnelse. I dag er selvfølgelig portable pizzaovner helt annerledes og mer praktiske enn for tusenvis av år siden

Portabel vedfyrt pizzaovn

Portable vedfyrte pizzaovner er ikke en ny oppfinnelse. I dag er selvfølgelig portable pizzaovner helt annerledes og mer praktiske enn for tusenvis av år siden. Portabelhet betyr ikke at du kan ta tak i ovnen og ta den bort. Faktisk er gode portable pizzaovner fremdeles ganske massive, men vi kan selvfølgelig ikke sammenligne dem med pizzaovner av murstein.

Portable pizzaovner kan være laget for å plassere på en benkeplate eller blir levert med stativ, vanligvis utstyrt med hjul. Takket være hjulene kan du flytte ovnen inn og ut av garasjen eller flytte på den rundt i hagen. Noen har større hjul som er bedre for å flytte ovnen til/på et grovt underlag eller gress.

Portable vedfyrte pizzaovner leveres ferdigbygde og er isolerte. De er med andre ord klare til bruk. Du må kanskje montere et stativ og sette pizzaovnen på det eller sette hjulene på stedet, men så kan festen begynne.

Det er noen budsjettovner på markedet uten isolasjon i det hele tatt. Uten termisk isolasjon og med tynne termiske masser så må du holde konstant et bål i gang for å opprettholde en god temperatur.

Avhengig av driftsmodus er det to viktige prinsipper for portable vedfyrte pizzaovner:

 • Pizzaovner med direkte forbrenning eller enkelkammer ovner.
 • Pizzaovner med indirekte forbrenning eller dobbeltkammerovner.

Direkte forbrenning (enkeltkammer)

Pizzaovner med direkte forbrenning har bare ett kammer, både til brenning og tilberedning. De er sannsynligvis de mest populære pizzovnene til hjemmebruk. De portable pizzaovnene med enkeltkammer ser vanligvis ut som steinovner med tønnhvelv, men konstruksjonen og materialene deres er ganske annerledes.

Ovnsgulvet har normalt kvadratisk eller rektangulær form, og det er laget av ildfaste stein. Disse materialene øker varmemagasineringen og muliggjør bedre steking. Det er noen ovner som har ildfaste stein på ovnens forside for å øke den termiske massen.

Kuppelen er ikke laget av murstein fordi det blir for tungt. Og mursteinskuppelen på portable pizzaovner ville også være for utsatt for skade. Hovedsakelig for skader som kan forekomme under bevegelse.

Den vanligste løsningen er en to-lags metallplate formet som en kuppel med steinullisolasjon i mellom. Den høye varmeledningsevnen til en metallkuppel forkorter oppvarmingstiden, derfor er også nedkjølingstiden til ovnen kortere. God varmeisolasjon er nødvendig for å redusere varmetapet og muliggjør varmemagasinering.

Hvis du foretrekker brukervennlighet og kort oppvarmingstid, kan en portabel pizzaovn med ett kammer være det riktige valget for deg.

Men vær oppmerksom!

På grunn av den enorme forskjellen i termisk masse, er kapasiteten til lagret varme i portable pizzaovner begrenset, og den er ikke sammenlignbar med steinovnene.

Det er noen budsjettovner på markedet med kun ett lag metallkuppel, men uten isolasjon i det hele tatt. Dette gjør at den termiske stabiliteten til disse budsjettovnene er veldig lav. Det kan da være vanskelig å opprettholde den nødvendige temperaturen for steking, så å si umulig uten konstant og god varmekilde.

Foruten pizza kan du tilberede mange matvarer som bruschettas, tandoors, steiker, grilling osv. i en portabel vedfyrt pizzaovn med ett kammer. Tenk på de betydelige fordelene og ulempene med denne typen ovner.

Fordeler

 • Mulig å bruke på forskjellige steder.
 • Mindre termisk masse fører til kortere oppvarmingstid.
 • Høy energieffektivitet.
 • Nedsatt vedforbruk sammenlignet med steinovner.
 • Enkel installasjon – ovnen er nesten klar til bruk.

Ulemper

 • Mer krevende temperaturregulering
 • Utfordrene med lang steketid

Indirekte forbrenning (dobbeltkammer)

Som navnet antyder har de to kamre. Man fyrer i et nedre kammer eller et spesifisert forbrenningskammer. Da vil varmen bre seg i det øvre kammeret eller det spesifiserte stekekammeret.

Dette prinsippet er velkjent fra tradisjonelle vedfyrte komfyrer. Vedfyrte pizzaovner med dobbeltkammer representerer på visse måter vår bestemors matlagingskunst. Portable pizzaovner med dobbeltkammer er oftest laget av stål, mens ovnsgulvet består av ildfaste stein. Noen ovner har ildfaste stein på sideveggene til stekekammeret også. På denne måten blir den termisk massen enda bedre, noe som forbedrer temperaturstabiliteten. Dette gir mange flere muligheter til matlagingen.

God varmeisolasjon er nødvendig for denne typen ovner. Keramisk fiber fra aluminiumsilikat i isolasjonsmatter brukes ofte til dette formålet. Det finnes noen billige modeller på markedet uten isolasjon, men vi anbefaler ikke disse.

Dobbeltkammerovner har opptil 4 ganger mer stekeplass sammenlignet med enkeltkammerovner for samme pris.

I portable vedfyrte pizzaovner med dobbeltkammer kan du lage mat på mange måter. Du kan  steke pizza, bake brød, bruschettas, tandoors, steiker, grilling og så videre. Så hvis du planlegger å bruke lage forskjellige matretter og du ikke er en napolitansk pizza-fan, kan dette være den rette ovnen for deg.

Tenk på de betydelige fordelene og ulempene med denne typen ovner.

Fordeler

 • Høyere energieffektivitet sammenlignet med enkeltkammerovnene.
 • Kortere oppvarmingstid og lavere vedforbruk.
 • Lett å regulere temperatur som sikrer langtidssteking.
 • Enkel installasjon – ovner leveres nesten klar til bruk.
 • Stor allsidighet i bruk

Ulemper

 • Kan ikke nå de høyeste temperaturene (430°C), som kreves for ekte napolitansk pizza.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.