Brenne grønne kaffebønner

Brenneprosessen

Her er en veldig forenklet, men god forklaring for deg som er ny til kaffebrenning. Forstå hvilke faser bønnene går gjennom under brenningen.

Slik endrer bønnene seg når de brennes

Her er en veldig forenklet, men god forklaring for deg som er ny til kaffebrenning. Forstå hvilke faser bønnene går gjennom under brenningen.

De grønne bønnene er romtemperet og det kan være lurt å notere seg hvilken temperatur bønnene starter med før de skal brennes. Vi gjør så mange notater som mulig slik at vi kan gjenskape den “perfekte brenning”.

Drying phase
Bønnene varmes opp, det bygges opp trykk innvendig å du vil gjerne oppleve at de blir litt grønnere i fargen.

Yellowing
Bønnene går fra å være grønne, til en gulfarge. Det er ønskelig at denne fasen starter rundt 4-6 minutter. Fasen er nådd når det ikke er spor av flere grønne. Noter tiden.

Cinnamon stage
Bønnene brennes videre inn i en kanelfarge. Fasen er nådd når det ikke er spor av flere gule bønner. Noter tiden.

First crack
Den innvendige temperaturen er ca 196 grader og trykket inni bønnene får dem til å poppe/åpne seg. Denne fasen heter “first crack”. Dette markerer den lyseste versjonen dine bønner kan/bør ha. Noen få velger å stoppe her, mens de fleste brenner noen minutter videre. Noter tiden når flere (3-5 stk) bønner popper samtidig.

Development phase
Utviklingsfasen er “karamelliseringsfasen” hvor man beveger seg vekk fra syrlighet mot sødme. Vi kan sammenligne denne fasen med å steke løk. Lavere temperatur over tid vil karamellisere sukkere i bønnene og fremhever en mer sjokolade/karamell/nøtte-smak i kaffen. Det er normalt å senke temperaturen litt når man er i denne fasen. Det er selvfølgelig avhengig av smaksprofilen til bønnene hvilken smak du beveger deg fra og mot.

OBS!
Viktig å understreke er at dersom man ønsker en fruktig kaffe, skal man ikke gå for langt over “first crack”, kanskje 1-2 minutter. Det gjelder å prøve seg frem med forskjellig tid og varme.

Second crack
Dersom du fortsetter brenningen inn i de mørkebrune fargene vil du komme til “second crack”. Bønnene vil altså poppe på ny og for mange er dette den mørkeste versjonen man foretrekker. I Italia er de kjente for å brenne forbi “second crack” da de elsker deres supermørke espresso.

Til slutt
Når man brenner skal man ta tiden fra bønnene kommer på platen/roasteren til de kommer over til beholderen hvor de skal kjøles ned. Lukt, hør og se på dine bønner mens de går gjennom disse fasene. Det er hemmeligheten for å bli en god hjemmebrenner. Lykke til!

Rødbetsbrød tilberedt i vedfyrt bakerovn

Rødbeter er friske og smaksrike - og med denne oppskriften får du mest ut av [...]

Blåskjell med rosmarin og ostebrød

Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]

Vin til pizza – Pizzameny som imponerer

Jeg har laget en spennende treretters pizzameny med perfekte vintips! Vi skulle vel alle ønske [...]

Laks bakt i honning og hvitløk

Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]

Vedfyrt Sfincione (siciliansk pizza)

Sfincione bruker mye olje - det er i hovedsak stekt ved bunnen - som gir [...]

Langtidsstekt lammebog

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Nydelig hjemmelaget flatbrød av nykvernet mel

Flatbrød er en klassiker som kan toppes med alt mulig, men det fungerer også utmerket [...]

Hel kylling stekt i Tandoor

Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]

Ribbe stekt i Tandoor

Tynnribbe tilberedt i Tandoor er en opplevelse for smaksløkene alle bør prøve. I tandooren blir [...]

Bakerovnsbakt skinke

Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]

Ovnsbakt hvitløksbrød

Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]

Ostescones med cherrytomater og basilikum

Hvis du er en av de som ofte lager pizza så er sjansen stor for [...]

Én kommentar på “Brenneprosessen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *