Finn frem en panne med litt høye kanter. Det kan være en jernpanne, stekepanne eller wokpanne. Start med å varme opp pannen på middels/middels pluss varme.
Dette trenger du for å brenne på panne
- Grønne kaffebønner
- Stekepanne
- Kjøkkenvekt
- Klokke til å ta tiden med
Slik gjør du
OBS! Sørg for god utlufting og bruk kjøkkenviften. Det er ikke ønskelig å trekke inn gassene ved brenning. Vi anbefaler å brenne utenfor dersom mulig og oppfordrer til bruk av vernemaske.
Finn frem en panne med litt høye kanter. Det kan være en jernpanne, stekepanne eller wokpanne. Start med å varme opp pannen på middels/middels pluss varme.
Har du en mulighet til å måle temperatur skal pannen være på ca 230-250 grader. Det skal ikke tilsettes olje eller annet i pannen.
Er det første gang anbefaler vi at du starter med en mindre mengde bønner som for eksempel 100 gram.
Når pannen er varm, ha i bønnene. Rør hele tiden rundt slik at ingen av bønnene brenner seg. Bruk en stekespade, treskje eller visp. Ta gjerne pannen opp og rist/kast litt på den så bønnene snur seg.
Dersom du har riktig varme vil bønnene begynne å bli gule etter ca 5 minutter. Etter dette vil de bli mer kanelfarget og etter ca 7-11 minutter så vil du høre et popp. Det er bønnen som utvider seg og knekker og kalles «first crack». Det kommer alltid noen tidlig poppere, men vent til du hører majoriteten av bønnene poppe. Noter tid.
Du vil oppleve at skallet rundt bønnene slipper tak og flyr litt rundt i pannen. Det er helt normalt. Bønnene vil utvide seg til nesten dobbel størrelse, som popcorn. Utover i roasten vil oljen i bønnene fordampe og det kommer mer og mer røyk.
Brenner du dem til popp nummer to («second crack»), vil du ofte se at oljen legger seg på overflaten av bønnene. Dette vil for mange være for mørk profil, men de fleste foretrekker en brennetid mellom «first crack» og «second crack». Du bestemmer hvor lenge du vil brenne og det anbefales å prøve seg frem.
Når du mener bønnene er ferdig, legg dem over på for eksempel en stekerist fra ovnen. Spre dem ut så de kjøler hurtigst mulig.
Gjør dette for best resultat
- Ta tiden fra bønnene kommer på pannen til de er satt vekk til kjøling.
- Det er normalt at noen bønner blir litt brent. De plukkes vekk etterpå. Det kan også antyde at du har startet med for høy varme, eller ikke rørt rundt hurtig nok.
- Det tar ikke lang tid før man får god kontroll på pannebrenning. Det krever noen forsøk i starten og forskjellige bønner reagerer ulikt.
- Husk å gjøre notater så du kan gjenskape det perfekte resultatet gang på gang.
- Husk god ventilasjon. Bruk kjøkkenvifte, åpne et vindu eller brenn utenfor.
Husk at bønnene skal hvile i 2-3 dager før de brukes. De skal nemlig avgasse. Her kan det være lurt med poser som har enveisventil, de er helt optimale for dette.
Laks bakt i honning og hvitløk
Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]
Surdeigsbrød
Surdeigsbrød er et tradisjonelt brød fra Egypt, som har vært laget i over 5000 år, [...]
Granola
Det kan bli mye pizza, kjøtt og brød med en vedfyrt bakerovn, og da vanskeligere [...]
Nydelig hjemmelaget flatbrød av nykvernet mel
Flatbrød er en klassiker som kan toppes med alt mulig, men det fungerer også utmerket [...]
Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)
Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]
Hel kylling stekt i Tandoor
Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]
Ovnsbakt kyllinglår med lime og koriander
Denne lekre oppskriften på kyllinglår med lime og koriander er full av friske smaker som [...]
Rødbetsbrød tilberedt i vedfyrt bakerovn
Rødbeter er friske og smaksrike - og med denne oppskriften får du mest ut av [...]
Ovnsbakt olivenbrød
Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]
Verdens beste ovnsbakte poteter
Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]
Ovnsbakt hvitløksbrød
Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]
Vedfyrt Sfincione (siciliansk pizza)
Sfincione bruker mye olje - det er i hovedsak stekt ved bunnen - som gir [...]