Surdeigsbrød er et tradisjonelt brød fra Egypt, som har vært laget i over 5000 år, og har de siste årene blitt mer og mer populært over hele verden. I stedet for å bruke vanlig gjær, bruker man en surdeigsstarter, som er en blanding av mel og vann gjæret naturlig av villgjær og melkesyrebakterier.
Dette gir brødet en unik, litt syrlig smak og en seig konsistens med en sprø skorpe. Surdeigsbrød er kjent for å være lettere å fordøye og mer næringsrikt enn vanlig brød på grunn av den lange hevetiden som bryter ned gluten og frigjør næringsstoffer.
Slik gjør du
- Bland Deigen:
I en stor bolle, bland surdeigsstarter, vann og olivenolje. Tilsett mel og salt, og rør med en gaffel til deigen blir stiv. Bruk hendene til å samle deigen. La hvile i 30-60 minutter for å la melet absorbere vannet og starte glutenutviklingen. - Første Heving:
Overfør deigen til en hevekurv eller kasse, dekk til og la heve i romtemperatur til dobbel størrelse (ca. 8 timer) avhengig av temperatur og surdeigsstarterens styrke. - Elt Deigen:
Bruk en eltemaskin på lav hastighet i 5-7 minutter til deigen er elastisk og jevn. Hvis du ikke har en eltemaskin, kan du elte for hånd ved å strekke og brette deigen i 10-15 minutter til den oppnår ønsket tekstur og elastisitet. - Forming av Deigen:
Ha deigen på en melet overflate, del den i to eller behold som en stor deig. Form til ønsket form. - Andre Heving:
Legg deigen på et bakepapir i en brødform og la heve til lett og luftig (30-60 minutter). - Skjæring og Steking:
Lag et snitt på toppen av deigen med en skarp kniv. Forvarm ovnen til 230°C. Stek med lokk i 20 minutter, senk temperaturen til 200°C, fjern lokket og stek i 40 minutter til gyllenbrun. Avkjøl på rist i minst en time før du skjærer.
Dette trenger du
- 150g aktiv surdeigsstarter
- 250g varmt vann (36 – 40 grader)
- 25g olivenolje
- 500g mel
- 10g fint havsalt
- Brødform
- Bakepapir
Er du interessert i surdeigsbakst? Ta en titt på våre kurssider for mer informasjon om kurs.
Enkelt surdeigsbrød stekt i Bakepanna
Gir ett brød på ca. 750 g. Total tid: 7 timer + kaldheving over natten [...]
Brød med valnøtter og dadler
Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt!
Søtpotetfries fra bakerovnen
Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]
Steinovnsbakt lammelår
Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]
Bakerovnsbakt skinke
Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]
Surdeigsbrød
Surdeigsbrød er et tradisjonelt brød fra Egypt, som har vært laget i over 5000 år, [...]
Laks bakt i honning og hvitløk
Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]
Napolitansk pizzadeig
Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]
Ostescones med cherrytomater og basilikum
Hvis du er en av de som ofte lager pizza så er sjansen stor for [...]
Verdens beste ovnsbakte poteter
Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]
Langtidsstekt lammebog
Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]
Hel kylling stekt i Tandoor
Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]