Surdeigsbrød er et tradisjonelt brød fra Egypt, som har vært laget i over 5000 år, og har de siste årene blitt mer og mer populært over hele verden. I stedet for å bruke vanlig gjær, bruker man en surdeigsstarter, som er en blanding av mel og vann gjæret naturlig av villgjær og melkesyrebakterier.
Dette gir brødet en unik, litt syrlig smak og en seig konsistens med en sprø skorpe. Surdeigsbrød er kjent for å være lettere å fordøye og mer næringsrikt enn vanlig brød på grunn av den lange hevetiden som bryter ned gluten og frigjør næringsstoffer.
Slik gjør du
- Bland Deigen:
I en stor bolle, bland surdeigsstarter, vann og olivenolje. Tilsett mel og salt, og rør med en gaffel til deigen blir stiv. Bruk hendene til å samle deigen. La hvile i 30-60 minutter for å la melet absorbere vannet og starte glutenutviklingen. - Første Heving:
Overfør deigen til en hevekurv eller kasse, dekk til og la heve i romtemperatur til dobbel størrelse (ca. 8 timer) avhengig av temperatur og surdeigsstarterens styrke. - Elt Deigen:
Bruk en eltemaskin på lav hastighet i 5-7 minutter til deigen er elastisk og jevn. Hvis du ikke har en eltemaskin, kan du elte for hånd ved å strekke og brette deigen i 10-15 minutter til den oppnår ønsket tekstur og elastisitet. - Forming av Deigen:
Ha deigen på en melet overflate, del den i to eller behold som en stor deig. Form til ønsket form. - Andre Heving:
Legg deigen på et bakepapir i en brødform og la heve til lett og luftig (30-60 minutter). - Skjæring og Steking:
Lag et snitt på toppen av deigen med en skarp kniv. Forvarm ovnen til 230°C. Stek med lokk i 20 minutter, senk temperaturen til 200°C, fjern lokket og stek i 40 minutter til gyllenbrun. Avkjøl på rist i minst en time før du skjærer.
Dette trenger du
- 150g aktiv surdeigsstarter
- 250g varmt vann (36 – 40 grader)
- 25g olivenolje
- 500g mel
- 10g fint havsalt
- Brødform
- Bakepapir
Er du interessert i surdeigsbakst? Ta en titt på våre kurssider for mer informasjon om kurs.
Ovnsbakt olivenbrød
Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]
Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)
Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]
Røkt lammelår
Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det [...]
Hel kylling stekt i Tandoor
Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]
Laks bakt i honning og hvitløk
Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]
Blåskjell med rosmarin og ostebrød
Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]
Steinovnsbakt lammelår
Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]
Langtidsstekt lammebog
Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]
Ribbe stekt i Tandoor
Tynnribbe tilberedt i Tandoor er en opplevelse for smaksløkene alle bør prøve. I tandooren blir [...]
Steinovnsbakt kylling
Oppskriften vår på vedfyrt helstekt kylling er en fin måte å få alle de fantastiske [...]
Surdeigsbrød
Surdeigsbrød er et tradisjonelt brød fra Egypt, som har vært laget i over 5000 år, [...]
Granola
Det kan bli mye pizza, kjøtt og brød med en vedfyrt bakerovn, og da vanskeligere [...]