Få poeng for hver handel og tjen opp til rabattkuponger.
Meld deg inn i kundeklubben nå!

Røkt lammelår

Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det fint å holde det simpelt. Fem ingredienser bør holde for å få smaken til å virkelig komme fram; rosmarin, timian, hvitløk, salt og pepper.

Slik gjør du

Legg kjøttet på en stor tallerken, serveringsfat eller skjærebrett og bruk en matbørste til å smøre på olivenoljen. Dette kommer til å hjelpe med å feste krydret til kjøttstykket og lar smakene blande seg lettere.

Dryss sjenerøst med salt og pepper på alle sider. Med et beinløst stykke så er det enkelt å komme til alle kriker og kroker for å nå mest mulig overflate til lammelåret. Det gir mer smak! Hvis det er bein i lammelåret så er det lurt å snitte opp litt i kjøttet og få litt krydder til å trekke inn.

Bland sammen urtene og hvitløken i en liten bolle og dryss over. Samme prosedyre som da du drysset salt og pepper. Jo større overflate du dekker, jo mer smak, spesielt i kriker og kroker.

Når du er ferdig med å krydre er det viktig å få formet kjøttstykke til en jevn form slik at den varmes jevnt. Bruk gjerne en slakterhyssing eller tilsvarende som er matsikkert til å binde sammen kjøttstykket til en klump (eller rulleform) med jevne former.

Når du har fått den krydret og formet riktig så er det lurt å la den hvile i kjøleskapet i 3-4 timer. Dette sikrer at urteblandingen får tid til å arbeide med kjøttet. En time før du skal sette den til røyking så bør du ta den ut av kjøleskapet for å oppnå romtemperatur.

For å røyke denne så brukte vi Daniel Boone WiFi pelletsgrill med pellets av kirsebærtre. Det har ikke noe å si hvilken smoker/grill du bruker, bare du klarer å holde den stabilt på 135-140 grader.

Når du skal røyke lam så er det viktig å bruke en mild tretype. Alle i frukttre-familien er en sikker vinner (eventuelt bjørk), men vær forsiktig med kraftigere tretyper slik som eik eller hickory. De kan dominere smaken og da blir det feil. Husk, det er lammesmaken som skal være stjernen av showet.

Når smokeren har nådd riktig temperatur så kan du sette inn lammelåret på midten og bruk et innstikkstermometer. Dette medfølger Daniel Boone WiFi pelletsgrill og temperaturer både inni ovnen og kjernetemperatur overvåkes enkelt på smartmobil, med varsler når den når valgt temperatur.

Hold et godt øye med temperaturen. Om kjernetemperaturen blir for høy så blir kjøttet fort tørt. Lammelår serveres best medium eller medium-rare, og det har en kjernetemperatur på 60-65 grader. Vi tok ut vårt lammekjøtt på ca 63 grader, det tok litt under 3 timer, og den ble kjempesaftig med masse god smak.

For å sikre at lammet ikke tørker ut så har vi laget en enkel urtesaus som du kan bruke for å gi fuktighet og smak til kjøttet. Det er blanding av eddik og olje med de samme krydrene og smakene som vi har brukt på kjøttet. Når den første timen har gått så er det fint å fukte kjøttet ved å pensle/moppe over med denne urtesausen. Gjør dette igjen hver gang det ser litt tørt ut, som regel er dette hver time i en Daniel Boone WiFi.

La temperaturen stabilisere seg og saftene sette seg ved å la kjøttet hvile i 15 minutter på skjærebrettet før det skjæres i skiver. Dette bør gjøres med alle kjøttyper når det kommer ut av grillen/smokeren.

Lammekjøttet er nå klar til servering og kan skjæres i så tykke eller tynne skiver som du vil. Vi foretrekker ca 2 cm (+/- 0.5 cm) tykke skiver. Bruk en kniv med et langt nok blad. Du kan ta av hyssingen før eller etter du har skjært opp.

Kjøttet bør være litt rosa og inneholde masse saft. Lam har masse smak og urtene vi har brukt får lammekjøttet til å virkelig stråle av smak. Du trenger egentlig ikke noe saus eller lignende til dette.

Serveres gjerne med dine favorittgrønnsaker og familien kommer til å elske det!

Dette trenger du

 • 1 lammelår uten ben

Krydderblanding

 • 2 ss frisk rosmarin (finhakket)
 • 1 ss frisk timian (finhakket)
 • 4-5 fedd hvitløk (hakket)
 • 2 ss grovt havsalt
 • 1 ss grovt kvernet pepper

Urtesaus

 • 2-3 dl rødvinseddik
 • 1-2 dl vegetabilsk olje
 • 1 ts grov havsalt
 • ½ ts grovt kvernet pepper
 • ½ ts rosmarin (finhakket)
 • ½ ts timian (finhakket)
 • 2 fedd hvitløkk (hakket)