Få poeng for hver handel og tjen opp til rabattkuponger.
Meld deg inn i kundeklubben nå!

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er absolutt ikke en ny oppfinnelse.  Det er en tradisjon som har en lang historie som antas å kunne datere helt tilbake til jordbrukets opprinnelse i området øst for Middelhavet, for ca. 11.000 år siden. Det er med god grunn at så mange har gjenoppdaget og blitt hektet på surdeig igjen. Når du først har blitt kjent med surdeigen og dens forunderlige makt over baksten, åpner det seg en ny verden du ikke visste om.

Ikke bare får du brød som smaker og lukter himmelsk! Brød og annen bakst laget med surdeig har lang holdbarhet, er lett å fordøye og har et høyt næringsinnhold.

Og nå kan du lære hvordan du kan steke surdeigsbrød i pelletsgrillen, som vil gi en fantastisk røyksmak til brødet som er helt unikt.

Slik gjør du

Hell det lunkne ølet i en stor miksebolle. Legg til eddik og bland sammen. Strø over gjæret på toppen av blandingen og la det hvile i ca 15 minutter.

Tilsett sukker, salt, bakepulver og olje og bland dette godt inn i miksen av øl og eddik. Det kommer til å skumme litt. La dette hvile i nye 15 minutter.

Tilsett hvetemelet, litt om gangen samtidig som du rører. Du kan stoppe å tilsette hvetemel når deigen kan lett taes av bolleveggen uten at det ligger igjen rester. Pass på at du hvertfall har brukt 600 gram.

Nå begynner arbeidet der du må kna deigen. Det er viktig å kna deigen skikkelig slik at deigen fungerer slik den skal. Kna deigen i minst 5 minutter, men ikke for mye.

La deigen heve seg til dobbel størrelse, dette tar ca 1 – 1.5 timer. Du kan sette deigen i et skap (eller annet) som har litt høyere temperatur for å skynde litt på prosessen. Bruk gjerne plastfolie (eller annet) som et lufttett lokk slik at det ikke blir en tørr kant rundt deigen.

Når den er ferdig hevet så slår du deigen ned litt og deler den i to. Form så hver del inn i brødformer etter eget ønske (feks baguette-form, eller noe tykkere). Dekk til et stekebrett med aluminiumsfolie og sett de to brødformene oppå.

Deigen skal nå heve en gang til, til ca dobbel størrelse, og det tar ca 1 – 1.5 timer. Bruk gjerne plastfolie (eller annet) som et lufttett lokk slik at det ikke blir en tørr kant rundt deigen.

Kutt 4 diagonale kutt på hvert brød. Kuttene skal være ca 3mm dype. Bruk gjerne en kniv med tagger.

Bland sammen vann og eggehvite og pensle dette over toppen på hvert brød.

Sett grillen til 190 grader og la temperaturen stabilisere seg. Sett inn brødene i ca 45 minutter, og pensle på ca hvert kvarter med vann og eggehvite. Penslingen sikrer en sprø og fin skorpe, mens brødet inni forblir lett og luftig.

La brødene hvile noen minutter på en rist før du serverer de.

Dette trenger du

  • Omtrent 650 gram hvetemel
  • 3.5 dl lunket øl
  • 2 ss hvit eddik
  • 4 ts tørrgjær
  • 1 ss salt
  • 1 ss sukker
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1 ss vegetabilsk olje
  • 1 ss kaldt vann
  • 1 eggehvit
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
Ønsker du deg en toppkvalitets pelletsgrill/-smoker?
Vi selger pelletsgrill/-smoker fra anerkjente og amerikanske Green Mountain Grills. Se våre modeller ved å trykke her (eller trykk på bildet over)