Gir ett brød på ca. 750 g. Total tid: 7 timer + kaldheving over natten + 1 time steketid
Slik gjør du:
Trinn 1: Hydrering / Autolyse
- Mål opp alle ingrediensene i separate boller.
- Tilsett surdeig og vann i bollen til kjøkkenmaskinen. Miks på middels hastighet til de er godt blandet.
- Tilsett melet og miks på lav hastighet til deigen er jevn og det ikke er synlige tørre melbiter. Dryss salt over deigen.
- Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen hvile i 30 minutter.
Trinn 2: Miksing
- Miks deigen på lav hastighet i 5 minutter. Øk til medium-høy hastighet i 3 minutter.
- La deigen hvile i 5 minutter. Test glutenutviklingen ved å trekke ut en «glutenvindu» (strekk deigen forsiktig – den skal kunne strekkes tynt uten å revne).
- Overfør deigen til en plastbeholder eller form (20×20 cm) og dekk med plast.
Trinn 3: Bulkheving
- Etter 30 minutter, utfør en coil fold: Fukt hendene, trekk deigen opp og fold under. Gjenta fra alle sider.
- Dekk til igjen og la deigen heve til dobbel størrelse (ca. 6 timer ved 23°C, juster etter temperaturen).
Trinn 4: Forforming
- Bruk en våt deigskrape til å løsne deigen langs kantene.
- Vend formen forsiktig opp-ned, og la deigen løsne. Form deigen til en rund ball.
Trinn 5: Benkhvile
- Dekk deigballen med et fuktig håndkle og la den hvile i 15 minutter.
Trinn 6: Forming og romtemperaturheving
- Form deigen til ønsket form (rundt eller avlangt).
- Legg deigen forsiktig i en lin-belagt hevekurv (banneton) og dekk til. La den hvile i 15 minutter.
Trinn 7: Kaldheving
- Plasser dekkede hevekurv i kjøleskapet i 12–15 timer ved ca. 4°C.
Trinn 8: Snitting og steking i Bakepanna
- Forvarm ovnen og Bakepanna på 260°C i 1 time.
- Ta deigen ut av kjøleskapet og vend den forsiktig over i bunnen av Bakepanna. Snitt toppen av deigen med en lame eller skarp kniv.
- Legg en isbit i et hjørne av Bakepanna for å skape damp. Sett lokket på og plasser Bakepanna i ovnen.
- Senk temperaturen til 224°C og stek i 15 minutter.
- Etter 15 minutter, ta Bakepanna ut, fjern lokket og snu det. Sett bakepanna tilbake i ovnen uten lokk, og stek i ytterligere 30 minutter.
- Ta brødet ut og legg det på en rist. La det hvile i 30 minutter før du skjærer i det. Nyt gjerne med smør og et dryss flaksalt!
Nå har du et deilig surdeigsbrød med en sprø skorpe og luftig krumme
Du trenger:
- 400 g brødmel
- 250 g vann
- 80 g surdeig
- 9 g salt
Utstyr
- Bakepanna
- Blandebolle
- Plastbeholder med lokk (f.eks. en 20×20 cm form)
- Deigskrape
- Deigsnitter eller en snittekniv for å snitte deigen
- Lin-belagt hevekurv (banneton)
- Kjøkkenhåndkle
- Termometer (valgfritt)
Er du interessert i surdeigsbakst? Ta en titt på våre kurssider for mer informasjon om kurs.
Blåskjell med rosmarin og ostebrød
Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]
Laks bakt i honning og hvitløk
Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]
Steinovnsbakt kylling
Oppskriften vår på vedfyrt helstekt kylling er en fin måte å få alle de fantastiske [...]
Bakerovnsbakt skinke
Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]
Eltefritt glutenfritt brød
Dette glutenfrie brødet er lyst, har sprø deilig skorpe og passer perfekt til salat, suppe [...]
Tradisjonelt tysk julebrød (Christstollen)
Opplev en smak av tradisjon med dette deilige tyske julebrødet, Christstollen. Rik på krydder og [...]
Surdeigsbrød
Surdeigsbrød er et tradisjonelt brød fra Egypt, som har vært laget i over 5000 år, [...]
Verdens beste ovnsbakte poteter
Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]
Ribbe stekt i Tandoor
Tynnribbe tilberedt i Tandoor er en opplevelse for smaksløkene alle bør prøve. I tandooren blir [...]
Hel kylling stekt i Tandoor
Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]
Napolitansk pizzadeig
Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]
Ostescones med cherrytomater og basilikum
Hvis du er en av de som ofte lager pizza så er sjansen stor for [...]