Faktisk er det fullt mulig å bake brød, steke kjøtt, fisk og grønnsaker i en tandoor-ovn. Den kan også brukes som en røykovn.
– Slike ovner tar veldig liten plass i en hage eller på en uteplass, og de er utrolig anvendelige til all slags mat – ikke bare indisk mat. Ikke minst er tandoor-ovner et hyggelig samlingspunkt. Uten lokket på kan man nyte flammene fra bålet. Dessuten får kjøtt som er tilberedt i bakerovn eller tandoor-ovn, en helt spesiell aroma og saftighet, sier daglig leder for Bakerovner.no, Steinar Bergøy.
Veldig mange muligheter med tandoor
Tandoor-ovner brukes flere steder i verden, selv om de gjerne forbindes med indisk matlagning. Blant annet i Midtøsten, India, Pakistan, i tillegg til enkelte steder i Sentral-Asia og Kina. Faktisk også deler av Russland, Kaukasus og Georgia. Steinar minner om at tandoor-ovner kan brukes til mye mer enn tradisjonelt indisk og pakistansk cuisine.
– Blant annet kan man tilberede grillmat på spyd, typisk på lange kebabspyd, eller steke en hel kylling nedi ovnen, sier han.
Hele, store kjøttstykker kan henges på spesielle tandoor-kroker for langtidssteking. Slik som lammeskank eller ribbe. Poteter kan pakkes inn i folie og legges nede i glørne, samtidig som kjøtt stekes lenger oppe i ovnen.
– Alt av kjøtt og fisk kan også røykes i en slik ovn. Den kan gjerne brukes som en vanlig bakerovn, til brødbaking. Flate typer brød som pita eller naan, kan stekes på innsiden av veggene i ovnen, sier han.
Hovedfordelen med en tandoor-ovn er den effektive og jevne varmen – som i tillegg varer lenge. Den fyres opp med ved eller kull i bunnen. Etter kun én time har ovnen nådd 400 til 450°Celcius.
– De indiske tandoor-ovnene er gjerne laget av brunleire, men de vi selger er laget av mer holdbar og varmebestandig chamottestein, sier han.
Anbefaler YouTuber fra Kasakhstan
Steinar Bergøy sier at han lenge har vært fascinert av tandoor-ovner. For flere år tilbake bygget han sin egen av to terracotta-blomsterpotter fra en hagebutikk; Ved å kutte dem opp og plassere dem oppå hverandre, for å få den karakteristiske sylinderformen.
– Det var litt av en prosess, og den gikk raskt i stykker. Men på den tiden var det ikke så enkelt å få tak i tandoor-ovner og jeg hadde veldig lyst til å prøve, sier han.
For dem som ønsker å få inspirasjon til matlaging i en tandoor-ovn, så anbefaler han en YouTube-kanalen til en mann fra Kaukasus: Georgy Kavkaz Food.
– Han her er virkelig motstykket til amerikanske influensere. Georgy bare kjører på med sitt opplegg, og alt foregår i et rolig tempo. Denne fyren er et opphav til inspirasjon, sier Steinar.
Tandoor i hagen eller uteplassen: Dekorative og vakre
Bakerovner.no tok inn det første partiet med tandoor-ovner i 2018. Steinar Bergøy forteller at i starten var det først og fremst indere eller pakistanere som kjøpte dem.
Men noe skjer når nordmenn (uten noe forhåndskunnskap om ovnene) kommer innom butikken i Arendal:
– Faktisk har vi solgt en god del tandoor-ovner til folk som ser dem for første gang, og synes de er vakre og spesielle. De finnes i flere prisklasser, og er dekorative i hager og på uteplasser. Man får litt sånn Aladdin-følelse av den, sier Steinar.
For dem som ikke ønsker å bygge en bakerovn selv, fra et byggesett, er tandoor-ovnen et godt alternativ.
– Den er klar til bruk, og trenger ikke å settes sammen, sier han.
Mye utstyr følger med ovnene
Det mange heller ikke er klar over er at man kan både woke, steke mat og lage gryteretter fra en gryte oppå tandoor-ovnen. Da brukes toppen som et kokebluss.
– Du trenger ikke kjøpe ekstrautstyr til ovnen, for det følger alltid med mye kult utstyr til å lage ulike matretter med. Slik som en holder til å steke en hel kylling, flere lange kebabspyd og støpejernspanne. Men også en stor kjøttkrok, som gjør det mulig å henge store kjøttstykker nedi, sier han.
Om du vil ha enda en god grunn til å anskaffe tandoor-ovn til uteplassen, så kan Steinar fortelle at slike ovner i tillegg kan brukes til forbrenning av løv og kvister fra hagen.
Nysgjerrig på matlaging i en tandoor?
Ta gjerne en titt på tandoor-ovnene med tilbehør i vår nettbutikk. Ordet tandoor (også kjent som tannour) stammer fra ordet tandūr (urdu), som kommer fra persiske tanūr. Begge ordene betyr ovn av leire (selv om ikke alle slike ovner er laget av leire). Mat tilberedt i en tandoor-ovn kalles tandoori.
Verdens beste ovnsbakte poteter
Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]
Ovnsbakt olivenbrød
Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]
Laks bakt i honning og hvitløk
Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]
Vin til pizza – Pizzameny som imponerer
Jeg har laget en spennende treretters pizzameny med perfekte vintips! Vi skulle vel alle ønske [...]
Ovnsbakt hvitløksbrød
Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]
Nutella Calzone
Etter at pizzaovnen din har kjølt seg ned etter et pizzaparty og du fortsatt har [...]
Napolitansk pizzadeig
Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]
Søtpotetfries fra bakerovnen
Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]
Ciabatta
Å bake brød kan være så enkelt – som dette italienske ciabatta. Dette sprø brødet [...]
Ovnsbakt kyllinglår med lime og koriander
Denne lekre oppskriften på kyllinglår med lime og koriander er full av friske smaker som [...]
Brød med valnøtter og dadler
Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt!
Langtidsstekt lammebog
Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]