Kan jeg bygge Trysil/Hemsedal ute?
Ja, det kan du fint gjøre. Flere av våre tidligere kunder har gjort dette med suksess, men det krever visse forbehold. For eksempel er det nødvendig med et tak over ovnen, gjerne også vegger rundt, eller i en vinterhage, men det er ikke nødvendig. Det er aller viktigste er å beskytte mot vær og fukt.
Om fukt trekker inn i massen så kan det ekspandere ved varme temperaturer eller frostsprekke og da får du sprekker i ovnen din og det kan begynne å drysse og/eller ovnen mister noe av sin ytelse.
Noen har også lagt fått lagt blikk eller annet metall  rundt ovnen som beslag som totalbeskytter mot vær og fukt.

Hvilke dimensjoner bør et fundament ha?
Da alle ovner, og oppbygning av de, er individuelle og unike så blir det vanskelig å gi et eksakt svar som kan gjelde for alle. Som regel er det lurt om gulvet til ovnen havner på ca samme høyde som livet ditt, ca 110 cm. Man kan da fint gå utifra 130×130 cm areal (Trysil Stor) og ca 90 cm høyt og så tilpasse målene etter eget behov.

Hvor mye isolasjon trengs?
Ovnen bør få et varmemagasin i tillegg til egne chamottesteiner. Dette kan bestå av ren og tørr sand (for eksempel pussesand) eller en “grogg” bestående av perlite og lecakuler blandet inn i en standard sementblanding. Dette er bare to forslag, om du har en annen løsning så kan det hende den er vel så god.
Om du bruker sand så bør laget være ca 13-15 cm tykk på sidene og bak, og ca 15-18 cm på toppen. Noe mindre for “groggen”, ca 10-12 cm tykk på toppen og 8-10 cm på sidene.