John Roger Barstad (54) er mekaniker av yrke, men på fritida elsker han å mekke pizza. Det måtte en helt spesiell pizzaovn til for at han skulle bli fornøyd.
– Jeg ønsket en skikkelig stor pizzaovn, med samme egenskapene som en vedfyrt steinovn. Som også var mulig å ha innendørs uten å ta ekstra forholdsregler med hensyn til brann, forteller John Roger fra Hauge i Dalane i Rogaland.
Han kom i kontakt med Steinar Bergøy, daglig leder hos Bakerovner, som akkurat hadde startet å importere store, elektriske steinovner fra Izzo.
– Så da bestemte jeg meg for å kjøpe en pizzaovn på rundt 400 kilo i kobber, stein og stål, sier han.
Snekret tilbygg til pizzaovnen
Til daglig arbeider 54-åringen som mekaniker på Titania, men han har drevet mye på med møbelsnekring på fritida. Når han først er i gang med et prosjekt, vil han gjerne gå «all in»: Enten det er å snekre et eget tilbygg til pizzaovn, eller designe og snekre alt av møblementet til samme tilbygg.
– Faktisk startet historien med at jeg hadde en drøm om å lage min egen, private pizzeria i miniatyr. Derfor bygde jeg på huset, for at jeg skulle kunne plassere en selvbygget pizzaovn i stein og stål, med biscottogulv, i et eget tilbygg. Tanken var at jeg skulle kunne bruke min vedfyrte ovn der inne, sier han.
Men John Roger innså etter hvert at drømmen ble komplisert å realisere. Etter mye research hos brannvesen og forsikringsselskap, fant han ut at steinovnen ville bli vanskelig å brannsikre i det nye tilbygget.
– Det beste var å la den vedfyrte stå ute under halvtaket, og tenke nytt. Etter noen turer til Mallorca hadde jeg allerede oppdaget at en pizzeria der nede, lagde utrolig gode pizzaer, med steinovnsresultat. Siden jeg aldri så flammer eller ved, spurte jeg dem om hva de faktisk brukte. Jo da, det var en elektrisk steinovn. Den kunne stå innendørs, helt uten pipe eller brannvegg, sier han.
Like bra som fin motorsykkel
Pizzaovnen fra Izzo var en kostbar investering, innrømmer John Roger. Men for personer som er spesielt interesserte i matlaging i steinovn, så er en så stor, elektrisk steinovn, vel verdt pengene.
– Mange menn på min alder bruker mye penger på ny, flott bil, dyrt sportsutstyr eller motorsykkel. Så hvorfor ikke investere i en skikkelig pizzaovn? Det var min tanke i alle fall, sier John Roger og ler.
Ovnen kjøpte han i starten av 2023, og han har hatt mye glede av den så langt i tilbygget som er på rundt 30 kvadratmeter. Selv om John Roger er veldig glad i pizza, forsøker den aktive mekanikeren å begrense inntaket ørlite grann:
– Det er jo ikke sunt å spise pizza altfor ofte, og så har jeg ikke lyst til å lage det så ofte at jeg blir lei av pizza. Derfor er jeg i gang med å eksperimentere med ulike typer surdeigsbrød, som også fungerer godt å bake i ovnen. Brød kan faktisk stekes på ettervarmen, når strømmen er skrudd helt av. Jeg steker pizzaene mine på rundt 430 til 440 grader celsius. Da er de inne i litt over 1 minutt, forklarer han.
En spesiell opplevelse
Selv om John Roger ikke lager pizza hver eneste helg, så er familie, venner og kjente heldige å få oppleve spesialovnen titt og ofte. Ikke minst det som trylles frem fra den.
– Vi hadde nettopp et pizzakalas i helga. De som kommer hit på pizza, sier de synes den er veldig god. Mange sier at det er en spesiell opplevelse å spise pizza i en liten pizzeria, sier han.
Hva er hans favoritt-topping på napolitansk pizza? Her er John Roger ganske fleksibel og åpen, men han er opptatt av kvalitetsråvarer. Han liker mye ulik topping, med både salami og chorizo-pølser.
– Dessuten har jeg sansen for å prøve ut ulike spekeskinker; prosciutto og Serrano-skinker. Osten er alltid kumelks-mozarella, som passer godt på pizza; Fior di latte. Og alltid San Marzano-tomater som saus, sier han engasjert.
Muligheter for variert matlaging
John Roger sier at de færreste privatpersoner er såpass interessert i pizza- og brødbaking, at de går til det skrittet å investere i en kostbar, elektrisk industriovn.
– Ovnen er fantastisk for en liten pizzeria. Izzo-ovnen er enkel i bruk og kommer raskt opp i riktig temperatur. På 2 timer har den nådd 500 grader, og med perfekt resultat hver gang, sier han.
Den elektriske pizzaovnen trekker rundt 8 til 10 kilowatt til den når riktig temperatur, men da kan den også skrus av – og fortsatt brukes. På ettervarmen kan brød og annen type bakst, og matretter stekes.
– Faktisk holder den varmen i omtrent et døgn. To dager etterpå er ovnen fortsatt lunken, sier John Roger.
Nå ser han fram til å utvikle seg som pizzabaker, og teste ut nye retter. Til nå er det kun brød og pizza han har brukt Izzoen til.
– Jeg er veldig glad for at jeg valgte akkurat denne, fordi mulighetene er så mange. Nå ser jeg fram til flere hyggelige samlinger i min lille hjemmepizzeria, sier han.
Har du testet ut skåler av pizzadeig med pasta i? John Roger anbefaler å prøve ut å steke små, runde, napolitansk type pizzadeiger. De formes som en liten skål. Når de er stekt, så serverer man pasta eller gnocchi i «skålene», og spiser både skål og innholdet.
– Dette var noe jeg oppdaget på Mallorca. Det er veldig godt og stilig, og noe annet enn kun pizza. En fin variasjon, sier han.
Hel kylling stekt i Tandoor
Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]
Blåskjell med rosmarin og ostebrød
Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]
Vin til pizza – Pizzameny som imponerer
Jeg har laget en spennende treretters pizzameny med perfekte vintips! Vi skulle vel alle ønske [...]
Ovnsbakt olivenbrød
Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]
Verdens beste ovnsbakte poteter
Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]
Brød med valnøtter og dadler
Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt!
Tradisjonelt tysk julebrød (Christstollen)
Opplev en smak av tradisjon med dette deilige tyske julebrødet, Christstollen. Rik på krydder og [...]
Søtpotetfries fra bakerovnen
Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]
Ovnsbakt hvitløksbrød
Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]
Bakerovnsbakt skinke
Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]
Nydelig hjemmelaget flatbrød av nykvernet mel
Flatbrød er en klassiker som kan toppes med alt mulig, men det fungerer også utmerket [...]
Ribbe stekt i Tandoor
Tynnribbe tilberedt i Tandoor er en opplevelse for smaksløkene alle bør prøve. I tandooren blir [...]