Mer matlaging og varme med tyrkisk vedkomfyr i kårboligen

Mer matlaging og varme med vedkomfyr i kårboligen

Jorunn Væge (47) trengte mer varme på hjemgården i Trøndelag. Nå har hun satt varmerekord i kårboligen fra 1700-tallet. Mer matlaging har det også blitt med ny vedkomfyr i hus.

– Før jeg satte inn vedkomfyren, hadde jeg en gammel, tradisjonell vedovn med omtrent samme varmeeffekt som en hårføner (for å sitere min kjæreste). Nå går det endelig an å bo her, var hans kommentar til investeringen, forteller Jorunn og ler godt.

Hyggelig med vedfyrt matlaging

For både hun og kjæresten Jo Trygve Berget (50) var helt enige i, at det var på tide med en bedre, vedfyrt oppvarmingskilde i boligen til Jorunn. Varmepumpen ga ikke nok effekt i den ganske kalde kårboligen på rundt 150 kvadratmeter.

– Så er det i tillegg veldig hyggelig og praktisk at jeg kan tilberede mat helt uten strøm, men med vedfyring, sier hun.

Moren til Jorunn var derimot sikker på at vedkomfyren ikke ville bli flittig brukt, men det viste seg å ikke stemme.

– Det har vært så artig å lage mat med den. Snart skal jeg prøve meg på brødbaking, noe jeg har troa på skal fungere bra. Temperaturen er ideell for heving av deig også, sier hun.

Vedkomfyren var det eneste Jorunn og kjæresten brukte til matlaging første helg med ovnen i hus. Da ble både fløtegratinerte poteter og svinefilet stekt inne i komfyren.

– Oppå kokeplatene lagde jeg saus og hjemmelaget rabarbrasuppe. Tevann koker jeg stadig opp ved hjelp av topplatene på vedkomfyren, sier hun.

Satte varmerekord i boligen

Jorunn Væge innrømmer at hun lett blir frossen vinterstid, og liker å ha det varmt rundt seg. Det viste seg at varmeeffekten til den nette vedkomfyren (Norefjell), overrasket.

– Selv på en kald vinterdag satte jeg nettopp varmerekord i stua. Temperaturmåleren viste 27 varmegrader etter en dag med mye fyring. Da åpnet jeg alt av dører for å spre varmen oppover i boligen, sier hun.

47-åringen synes det blir deilig og behagelig varmt i boligen når hun fyrer gjennom hele døgnet. Men ikke alle mente det samme:

– Katten synes på et tidspunkt at det ble for varmt, og la seg ute i gangen. Så det er jo ganske morsomt, innskyter Jorunn lattermildt.

Et must for matglade frysepinner

47-åringen anbefaler vedkomfyren til alle som lett blir frosne, og som ønsker seg en mindre komfyr – med mulighet for matlaging.

– Jeg trengte noe som ikke tok for mye plass, og som ga godt med varme. Til nyttårsaften blir vi mange mennesker. Da har jeg gått til innkjøp av to mindre kalkuner, som jeg skal tilbede i vedkomfyren. Det gleder jeg meg til, sier hun.

Hun mener i tillegg at vedkomfyren helt klart passer perfekt til alle som har god tilgang på ved. Og ved, ja, det har Jorunn mer enn nok tilgang på, påpeker hun.

– Med egen skog, og vedkubber som fyller opp alt av krinkelkroker og hulrom her på gården, så har jeg nok ved til et århundre til. Det er bare å ta kontakt om noen vil kjøpe av meg, sier hun.

Enkel å bruke

Vedkomfyren er lett å bruke, påpeker Jorunn. Den trenger heller ikke å fyres opp lenge for å få varmeeffekt. En til to vedkubber er alt som trengs for å spre god varme i boligen, er hennes erfaring.

– Det tar nok ikke mer enn cirka 20 til 30 minutter før topplata blir såpass varm at jeg kan koke opp tevann eller vann til egg. Jeg pleier å vedlikeholde varmen med en kubbe i timen på kalde dager, forteller Jorunn.

Vil du prøve deg på vedfyrt matlaging?

Bakerovner.no har flere typer vedkomfyrer som kan brukes til både oppvarming og matlaging. Alle vedkomfyrene har vindu for hyggelig innsyn til flammene. I tillegg har vi peisovner med bakerovn, og peisovn med kokeplate og bakerovn.

Rødbetsbrød tilberedt i vedfyrt bakerovn

Rødbeter er friske og smaksrike - og med denne oppskriften får du mest ut av [...]

Steinovnsbakt kylling

Oppskriften vår på vedfyrt helstekt kylling er en fin måte å få alle de fantastiske [...]

Eltefritt glutenfritt brød

Dette glutenfrie brødet er lyst, har sprø deilig skorpe og passer perfekt til salat, suppe [...]

Langtidsstekt lammebog

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Vedfyrt Sfincione (siciliansk pizza)

Sfincione bruker mye olje - det er i hovedsak stekt ved bunnen - som gir [...]

Ovnsbakt hvitløksbrød

Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]

Vin til pizza – Pizzameny som imponerer

Jeg har laget en spennende treretters pizzameny med perfekte vintips! Vi skulle vel alle ønske [...]

Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)

Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Tradisjonelt tysk julebrød (Christstollen)

Opplev en smak av tradisjon med dette deilige tyske julebrødet, Christstollen. Rik på krydder og [...]

Søtpotetfries fra bakerovnen

Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]

Hel kylling stekt i Tandoor

Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *