Har stekt 5500 pizzaer med elektrisk pizzaovn

I løpet av sommeren 2021 stekte Trond Helle 5500 napolitanske pizzaer til gjestene på Merdø Kro. På det meste stekte han 200 pizzaer om dagen. Kun ved hjelp av to elektriske pizzaovner.

– De elektriske pizzaovnene fra Effeuno har virkelig fått kjørt seg her hos oss. På det mest travle har vi stekt rundt 200 pizzaer om dagen. Slike tynne pizzaer som stekes på veldig høy varme, er noe folk har sansen for. Mange har tatt turen ut hit kun for å spise pizzaen vår, sier Trond, som er utdannet kokk.

Han har drevet Merdø Kro i 8 år. Den kombinerte kafeen, restauranten og kroa ligger ute i havgapet på den lille øya Merdø, utenfor Arendal sentrum. De som vil slappe av på en øy helt uten biltrafikk, med strender, gressplener, turstier, museum og utsikt til flere nautiske mil med blått hav – bør ta turen hit.

De elektriske pizzaovnene har aldri brutt sammen

Han sier han er utrolig imponert hvor godt en elektrisk pizzaovn har fungert. Gjennom alle de hektiske månedene med pizzasteking siden 2020, har de aldri brutt sammen en eneste gang.

– De er solide kvalitetsovner. Kjøper man en slik har man en pizzaovn for livet, mener nå jeg. Dessuten kan de lett flyttes rundt på, for de er ikke så tunge, sier Trond Helle.

Siden Napolitansk pizza har blitt så populært på Merdø Kro, fant Trond til slutt ut at han måtte oppgradere til en stor, gassfyrt pizzaovn. Den kan steke 75 pizzaer i timen.

– For et spisested som ikke har så voldsomt trøkk på pizza, vil de passe veldig bra. De passer også godt for familier som vil ha skikkelig god, napolitansk pizza hjemme. Men skal man steke 200 om dagen må gjestene vente litt lenge på pizzaen, sier han og ler.

Til mer enn bare pizza

De elektriske pizzaovnene fra Effeuno kan egentlig brukes til mye mer enn bare pizza. Siden de fås i to versjoner (en høy og en lav modell), er mulighetene mange for variert matlaging.

– Vi har brukt de elektriske pizzaovnene mye også til pitabrød til buffetene våre. De blir helt perfekte og luftige, og tar bare 2 minutter. En vanlig, tynn napolitansk pizza tar enda kortere tid; rundt 1, 5 minutter per pizza på 500 grader, sier Trond.

Elektriske pizzaovner har termostat, og kan derfor stilles inn på høy og lav temperatur (med en topptemperatur på rundt 500 grader celsius).

– Derfor er det mulig å lage alt fra pizza, pitabrød og naanbrød, til ulike ovnsretter som settes inn. Den kan rett og slett brukes som en avlastningsovn og har et bredt bruksområde, forklarer Steinar Bergøy, daglig leder for Bakerovner.no.

Folk får nok av all ferdigmaten

Trond Helle sier at Merdø Kro alltid har satset på kvalitetsråvarer, selv om bevertningen har vært enkel. I flere år har gjestene her fått signaturrettene hjemmelaget paella og fiskesuppe. Til private selskaper har kokken fra Arendal til og med servert lokal villsau.

– Det er sau som har gått rundt her på Merdø og gresset. De har jeg da stekt i en røykovn på lav temperatur på rundt 100 grader i 5-6 timer, sier han.

Merdø Kro lager også et hjemmebrygget øl, som Trond kanskje tror kan være et av Norges beste IPA-øl.

– Jeg tror folk blir lei av all ferdigmaten, og søker etter andre matopplevelser og gode smaker, sier han.

Tomater dyrket i vulkansk jord

Napolitansk pizza er kanskje hurtigmat per definisjon, siden de stekes veldig raskt. Men bunnene lages med det beste Tipo 0-melet, mens toppingen er italiensk mozarella, kanskje litt spekepølse eller italiensk salami, samt hermetiske tomater dyrket i vulkansk jord.

– San Marzano-tomatene på boks, som Steinar selger, har jeg blitt veldig glad i. Før de legges på pizzaen, river jeg dem bare lett fra hverandre, knuser dem for hånd og blander dem med litt extra virgin-olivenolje og flaksalt. Det blir nydelig, sier Trond.

Gode pizzatips fra Trond på Merdø Kro?

Bruk det beste melet, og kaldhev over natta. Da får smakene utviklet seg. Noe av det viktigste utgangspunktet for napolitansk pizza er pizzadeigen, og at bunnen blir stekt på skikkelig høy temperatur. Man får ikke så god pizza når den stekes på kun 250 til 300 grader. Nysgjerrig på råvarene Trond anbefaler? Sjekk ut olivenoljen, melet og tomatene han bruker. Om du vil ta en titt på Effeuno-ovner fra Bakerovner.no, så kan du ta en titt på vårt utvalg her.

Ribbe stekt i Tandoor

Tynnribbe tilberedt i Tandoor er en opplevelse for smaksløkene alle bør prøve. I tandooren blir [...]

Nutella Calzone

Etter at pizzaovnen din har kjølt seg ned etter et pizzaparty og du fortsatt har [...]

Brød med valnøtter og dadler

Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt!

Ovnsbakt olivenbrød

Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]

Bakerovnsbakt skinke

Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]

Blåskjell med rosmarin og ostebrød

Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]

Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)

Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]

Ciabatta

Å bake brød kan være så enkelt – som dette italienske ciabatta. Dette sprø brødet [...]

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Søtpotetfries fra bakerovnen

Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]

Ovnsbakt hvitløksbrød

Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *