Gir god varme på hytta selv med 30 minusgrader (med portrett)

Gir god varme på hytta selv med 30 minusgrader

Da Roger Iversen (46) skulle ha ny vedkomfyr til hytta i Finnmark, ønsket han en som var moderne og effektiv. Men den skulle se rustikk ut.

– Vedovnen jeg lette etter, skulle være rustikk. Det var likevel viktig at den hadde moderne egenskaper, var kompakt i designet, og kunne brukes til oppvarming og matlaging, sier Roger fra Hesseng i Kirkenes.

Ble fraktet til hytta med snøscooter

Vinteren 2024 gikk han derfor til innkjøp av en helt ny og energieffektiv vedkomfyr fra Bakerovner.no. Selv om Globe Fire Titan har nostalgisk design, fritt for skarpe vinkler og harde kanter, så fungerer den akkurat like godt som en mer tidstypisk vedovn.

– På hytta hadde jeg en lignende vedkomfyr som var klar for utskiftning. Og jeg brukte en del tid på research for å finne den perfekte vedkomfyren, sier Roger.

I slutten av 2024 bestilte han ovnen fra Bakerovner.no, og fraktet den til den 50 kvadratmeter store hytta i Tømmernes i Hamnbukt. Det er ingen vei bort til hytta, så bil var ikke en valgmulighet for transporten.

Ble fraktet til hytta med snøscooter

– Komfyren ble fraktet helt frem til hytta med snøscooter på slede. Det var mulig å få til, fordi den ikke veier mer enn 135 kilo, sier Roger.

Akkurat denne vedkomfyren skiller seg ut fra lignende typer, fordi den er såpass kompakt, forteller han.

– De fleste vedkomfyrer er mye bredere og dypere, i tillegg til at de veier mye mer. Ofte 200 kilo, sier han.

Avstandsristene (monteres bak ovnen mot veggen) som Roger også bestilte til Globe Fire Titan, veier rundt 15 kilo i tillegg. De ble fraktet på scooter til hytta samtidig.

Gjerrig på ved og varmer godt

Etter noen måneders bruk, har Roger allerede brukt vedkomfyren mye: Til både oppvarming og matlaging.

– Jeg har bakt eplekake i den, og helstekt kylling – så den brukes som en fullverdig komfyr. Denne er mye bedre til matlaging enn gasskomfyrene jeg hadde erfaring med fra før. Med gasskomfyrer synes jeg maten ofte blir tørr. De er ikke i nærheten av å ha samme stekegenskaper, sier han.

Skal han trekke frem det han er aller mest fornøyd med, så er det varmen ovnen gir. Oppvarming var det viktigste formålet med investeringen.

– Vinterstid kan temperaturen komme ned i 30 minusgrader på hytta. Da er det viktig at vedkomfyren gir god varmeeffekt, uten at vi må putte på nye kubber ofte. Den er gjerrig på ved, og gir mye varme tilbake, sier Roger.

Hvem passer vedkomfyren for?

Roger Iversen sier at Globe Fire Titan er en vedkomfyr som passer for alle som vil ha en estetisk, moderne ovn, som kan brukes til oppvarming og til kokkelering.

– Den passer like bra i et hjem, som på en hytte. Jeg vil tro den er perfekt for hobbykokker, for den er artig å bruke for de som er glade i å lage mat. Selv i nye hjem har det jo blitt moderne å innrede med tradisjonell design som denne har, sier han.

Hjemme i Hesseng har han allerede en annen vedkomfyr på plass:

– Men hadde jeg ikke hatt det fra før, ville jeg nok blitt inspirert til å få meg en lignende. For det er jo en veldig god komfyr, sier han.

Nysgjerrig på våre vedkomfyrer og peisovner med bakerovn?

Bakerovner.no har et bredt utvalg av ulike typer tradisjonelle vedkomfyrer, med nostalgisk utseende og god brenneffekt. Flere typer peisovner med koketopp (noen med bakerovn) er også en mulighet for hjemmet eller hytta. De som foretrekker moderne design uten koketopp, men med bakerovn, kan gjerne sjekke ut Hetas peisovner med bakerovner.

Ribbe og pølser fra Globe Fire Titan vedkomfyr
Ovnsbakt olivenbrød

Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]

Ciabatta

Å bake brød kan være så enkelt – som dette italienske ciabatta. Dette sprø brødet [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Ovnsbakt hvitløksbrød

Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]

Ribbe stekt i Tandoor

Tynnribbe tilberedt i Tandoor er en opplevelse for smaksløkene alle bør prøve. I tandooren blir [...]

Bakerovnsbakt skinke

Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]

Steinovnsbakt kylling

Oppskriften vår på vedfyrt helstekt kylling er en fin måte å få alle de fantastiske [...]

Ostescones med cherrytomater og basilikum

Hvis du er en av de som ofte lager pizza så er sjansen stor for [...]

Brød med valnøtter og dadler

Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt!

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)

Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *