En hvit spiralmikser på en mørkegrå kjøkkenbenk. Det er også noen grønne basilikumplanter i bakgrunnen.

Fikk sansen for gjærbakst på flyteriggen

Tom Jari Pakkala (39) ble interessert i gjærbakst da han arbeidet som kokk på Nordsjøen. Etter at han ble landkrabbe, bestemte han seg for å investere i en skikkelig god eltemaskin (spiralmikser).

– Da jeg startet som offshore-kokk kunne jeg lite om gjærbakst. Men jeg var så heldig å få jobbe med dyktige kokker i perioden jeg reiste rundt som vikar. Flere av dem var meget dyktige på gjærbakst. Ombord på flyteriggen Leiv Eriksson for mange år siden, møtte jeg kokken Andre Wrengbro som introduserte meg for surdeigsbrød. Resten er historie, sier Tom Jari, som er bosatt i Bergen.

Fra hobby til hjemmebakeri

Da Tom Jari startet å jobbe på land igjen, hadde han fortsatt lyst til å bake: Han ville gjerne videreutvikle sine ferdigheter på gjærbakst.

– Men jeg synes det ville bli mye mer jobb, om jeg bare lagde 2-3 brød av gangen, og ønsket derfor å lage flere brød fra én deig, sier han.

Så løsningen ble å lage 18 til 30 brød, annonsere på lokale Facebook-grupper, sette brødene ut i innkjørselen til boligen, slik at folk kunne hente og Vippse en valgfri sum:

– Det er mer en hyggelig nabolagsgreie som jeg ikke har ambisjoner om å gjøre stor butikk av, da det fort ville ødelagt mye av gleden. For meg er det viktig at jeg baker når jeg har lyst, og velger hva jeg baker. Så er tilbudet der for de som er interesserte, forteller 39-åringen.

Etter å ha gjort research på ulike typer spiralmiksere, gikk han for en Famag-mikser fra Bakerovner.no. Eltemaskinen har kapasitet på 5 kilo med deig.

– Jeg ville ha en maskin som var utelukkende laget for å elte deig. Heller det enn en flerbruksmaskin. Derfor hentet jeg inn erfaringer fra andre igjennom sosiale medier, og kom frem til at dette var maskinen for meg, sier han.

Bråker lite, enkel å rengjøre

Han forteller at maskinen er relativt stillegående, lett å rengjøre og elter meget bra.

– Avtakbar bolle er ett stort pluss, fordi du da slipper å grave deigen utav for hånd, og kan vaske den i maskin i stedet, sier Tom Jari.

Den tidligere offshore-kokken presiserer at siden spiralmikseren er designet for å elte deig, blir resultatet mye bedre enn det ville blitt med vanlig kjøkkenmaskin.

– Den håndterer store tunge, og våte deiger på 5 kilo, helt uten problemer. Sllike mengder kan den elte, gjentatte ganger etter hverandre, uten å bli overopphetet. Dessuten ser jeg at ønsket resultat oppnås raskere enn med kjøkkenmaskinen jeg hadde før, sier han.

Han kan varmt anbefale en slik eltemaskin til bakeentusiaster, med en romslig lommebok:

– Eller for mindre hobbybakerier, slik som det jeg selv driver. Om man lager større mengder, ville jeg anbefalt å gå for en spiralmikser med større deigkapasitet. 5 kg deig kapasitet setter begrensninger for kommersielle steder slik jeg ser det, de ville nok heller gått for en større modell, sier han.

Solid utstyr med italiensk sjarm

Tom Jari bruker eltemaskinen mest av alt til ulike brød og boller, basert på surdeig.

– Hvor mye jeg baker varierer, for det avhenger mye av både tid og lyst, men på en god helg lager jeg nok gjerne 30 brød og 120 boller, sier han.

At maskinen er såpass tung (30 kilo) forutsetter at du har tilgang til en stødig og fast plass, påpeker Tom Jari. Likevel vil han beskrive Famagen som vel verdt å vise frem på daglig basis.

– 30 kilo er tungt å løfte for mange, og det er ikke den letteste maskinen å stue vekk i ett skap eller under en benk, sier han.

Den bør derfor ha en fast plass på kjøkkenet.

– Heldigvis er maskinen pen å se på, med en slags italiensk, spartansk utstråling, sier han og smiler.

Vil du ta eltingen til nye høyder?

Enten du ønsker en spiralmikser med lavere kapasitet, eller trenger noe større, så har Bakerovner flere typer, spesialiserte eltemaskiner i sitt sortiment. Famag IM 5S HH 5 kg er den mest populære hos kunder.

 

Brød med valnøtter og dadler

Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt!

Røkt lammelår

Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det [...]

Nutella Calzone

Etter at pizzaovnen din har kjølt seg ned etter et pizzaparty og du fortsatt har [...]

Laks bakt i honning og hvitløk

Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]

Tradisjonelt tysk julebrød (Christstollen)

Opplev en smak av tradisjon med dette deilige tyske julebrødet, Christstollen. Rik på krydder og [...]

Vedfyrt Sfincione (siciliansk pizza)

Sfincione bruker mye olje - det er i hovedsak stekt ved bunnen - som gir [...]

Langtidsstekt lammebog

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Steinovnsbakt lammelår

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Ribbe stekt i Tandoor

Tynnribbe tilberedt i Tandoor er en opplevelse for smaksløkene alle bør prøve. I tandooren blir [...]

Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)

Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Ciabatta

Å bake brød kan være så enkelt – som dette italienske ciabatta. Dette sprø brødet [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *