Bjørn Atle Bokle (64) fra Røyse jobbet i over 30 år i bilbransjen, men som pensjonist ble han ihuga surdeigsentusiast. Han driver et lite hjemmebakeri, der spiralmikseren er et nødvendig verktøy.
– Spiralmikser elter mye bedre, og gjør det enklere å få blandet sammen vått og tørt til en fin og luftig deig. Det er vanskeligere å blande sammen deiger med høy hydrasjon (mye vann), slik som focaccia, uten en spiralmikser, forteller Bjørn Atle.
Trengte mer kapasitet og lav vekt
Fra hjemmet sitt, der han har fått på plass et eget bakerom, driver den tidligere bilselgeren, Bokles Hjemmebakeri: Surdeigsbrød og rundstykker, boller og kanelsurrer har blitt spesialiteten.
– Vanlige kjøkkenmaskiner er ikke i nærheten av kapasiteten og effekten til spiralmiksere. De fleste kjøkkenmaskiner tar rundt 2 kilo deig, og noen få tar 5 kilo, sier han.
Tidligere hadde Bjørn Atle en spiralmikser med 6 kilos kapasitet. Utfordringen var den faste toppen, og at bollen ikke var avtagbar. Til slutt fant han frem til en spiralmikser hos Bakerovner.no med høyere kapasitet som var akkurat det han trengte.
– Når du har liten plass, er man av avhengig av å flytte ting rundt. Denne spiralmikseren veier kun 36 kilo, mens mange andre slike miksere kan veie fra 50 kilo og oppover, sier han.

Spiralmikseren han nå har kjøpt nå (Famag) kan håndtere 10 kilo deig, som er en betraktelig oppdatering på volum.
– Med hensyn til det jeg trengte, scoret denne høyest i forhold til pris, kapasitet og vekt. Siden ovnen min tar 12 brød av gangen, og maskinen kan lage samme antall, så passer denne perfekt for meg, sier han.
Gleden ved å bake er viktigst
Selv om Bokles Hjemmebakeri har en ganske respektabel månedsomsetning og flere faste kunder, så er det lidenskapen for baking som er hovedmotivasjonen.
– Helt siden skolekjøkkenet på barneskolen har jeg likt å bake. Jeg synes det er moro, og jeg liker å utvikle meg. Det å blande, mel, vann og salt, og få det til å bli noe som både smaker bra og ser bra ut – ja, det synes jeg er tilfredsstillende. Mye morsommere enn å male og snekre, sier Bjørn Atle og ler.
Likheter med bilbransjen?
Tre dager i uka er dedikert til bakeri-businessen. De lokale kundene finner frem til Bokles Hjemmebakeri på grunn av bakeriets gode navn og rykte: Rett og slett jungeltelegrafen. Bakeriet er ikke på sosiale medier, og han har ikke markedsført.
– Det er veldig hyggelig at det sprer seg blant bekjente, venner og naboer. Jeg har nok 30 til 40 faste kunder nå. Noen kjøper et brød av gangen, andre kjøper ti, sier han.
Har han lært noe i bilbransjen som kan overføres til bakeridrift?
– Nei, det er ikke akkurat mange likheter. Men begge steder er man avhengige av å ha fornøyde kunder. Enten du selger biler eller du selger brød, sier Bjørn Atle.
Er du nysgjerrig på spiralmikser?
Ta en titt på vårt utvalg av spiralmiksere. Bjørn Atle forteller at det er ikke kun semi-profesjonelle bakere som vil ha glede av en spiralmikser.
– Resultatet på baksten blir mye bedre hver gang, og det åpner opp mange nye muligheter, sier han.
Ovnsbakt hvitløksbrød
Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]
Enkelt surdeigsbrød stekt i Bakepanna
Gir ett brød på ca. 750 g. Total tid: 7 timer + kaldheving over natten [...]
Vin til pizza – Pizzameny som imponerer
Jeg har laget en spennende treretters pizzameny med perfekte vintips! Vi skulle vel alle ønske [...]
Surdeigsbrød
Surdeigsbrød er et tradisjonelt brød fra Egypt, som har vært laget i over 5000 år, [...]
Nydelig hjemmelaget flatbrød av nykvernet mel
Flatbrød er en klassiker som kan toppes med alt mulig, men det fungerer også utmerket [...]
Brød med valnøtter og dadler
Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt!
Ovnsbakt kyllinglår med lime og koriander
Denne lekre oppskriften på kyllinglår med lime og koriander er full av friske smaker som [...]
Ciabatta
Å bake brød kan være så enkelt – som dette italienske ciabatta. Dette sprø brødet [...]
Langtidsstekt kjøtt i Bakepanna
Oppdag en kreativ og alternativ bruk av Bakepanna ved å snu den på hodet og [...]
Hel kylling stekt i Tandoor
Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]
Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)
Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]
Granola
Det kan bli mye pizza, kjøtt og brød med en vedfyrt bakerovn, og da vanskeligere [...]