Visste du at det er mulig å brenne kaffe hjemme?

Er du hekta på skikkelig god og fersk kaffe. Da bør du prøve å brenne din egen kaffe. Dette kan du gjøre på kjøkkenet med en helt vanlig stekepanne.

– Hovedfordelen med å brenne grønne kaffebønner hjemme, er at du får virkelig fersk kaffe. Du brenner kun det du vil ha der og da. I tillegg er det litt ekstra hygge og mer stas. Kaffebønner du har brent selv er også en utrolig fin gaveidé. Det er ikke alle som husker at nordmenn ofte brente sin egen kaffe i tidligere tider – i perioder da det var vanskelig å få fatt på vanlig kaffe. Slik som under 2. verdenskrig da det var rasjonering på kaffe, men ikke på rå kaffebønner, sier Steinar Bergøy, daglig leder og gründer av Bakerovner.no.

Pass på varmen og følg med på knekkelydene

Alt du trenger av utstyr er en dyp stekepanne, kjøkkenvekt, stoppeklokke – og en god kjøkkenvifte. Fett trenger du ikke. Men synes du det blir litt mye stekeos, så kan du med fordel riste kaffebønnene på gassgrill eller primus.

– Prøv deg litt frem og start med små mengder kaffe i første omgang, sier Steinar.

– Mitt beste tips er ha god kontroll på varmen, røre ofte og følge med på knekkelydene fra kaffebønnene i stekepannen. Huskeregelen er i grove trekk at første knekk ( “first crack” på fagspråket ) betyr lysbrent kaffe, andre knekk ( second crack ) gir mørkbrent kaffe, sier han.Brenner du kaffen etter second crack nærmer du deg espresso kvalitet. Her til lands er de den lysbrente kaffen som er den desidert mest populære mens lenger syd i Europa, som Italia , Frankriket og Portugal er espressoen den varianten de fleste foretrekker.

Hvordan brenne kaffe trinn for trinn? Det kan ta litt tid å bli en god hjemmerister, men du kan lese hvordan du gjør det her. De selges også elektriske, kompakte kaffebrennere beregnet for hjemmebruk på markedet selv om utvalget her til lands er svært begrenset foreløpig.

Mye lenger holdbarhet og mye ferskere

Steinar Bergøy forteller at rå, grønne kaffebønner har mye lenger holdbarhet enn brente kaffebønner. Grønne kaffebønner har lang varighet, i prinsippet så lenge som 2 år : Så lenge de oppbevares i en lufttett pose eller beholder.

– Brente kaffebønner er aller best de første 14 dager, men taper seg i smaksopplevelse og aroma hver dag etter de er brent sier han. Husk at kaffen du kjøper i butikken gjerne er brent flere måneder før du får den med deg hjem i handleposen.

Men den kaffen vi drikker mest av i Norge, ferdigmalt kaffe, taper seg mye raskere enn mange er klar over.

– Allerede etter kun 3 dager er det merkbart dårligere smak i ferdigmalt kaffe. Kjøper du grønne, rå kaffebønner til hjemmebrygging av kaffe, kan du kjøpe inn mer kaffe som holder seg veldig lenge. Opptil 2 år faktisk. Det gir mindre matsvinn og du brenner kun kaffen du vil ha der og da, sier han.

Brenne kaffebønner

Mørkbrent eller lysbrent kaffe? Du bestemmer selv

Uansett om du foretrekker lysbrent eller mørkbrent kaffe, traktekaffe, presskannekaffe eller espressokaffe, så gir hjemmebrenning deg rom for eksperimentering:

– Hvor lenge du brenner kaffen avgjør smaken. Her er det bare å prøve seg frem og finne den brennegraden på kaffebønnene som du liker best. Deretter maler du kaffebønnene etter bryggemetode, om de er håndbrygging, kaffetrakter eller presskanne feks. , sier Steinar Bergøy.

Noen bryggemetoder krever ekstra finmalte kaffebønner, mens andre krever grovmalt kaffe. Lær mer om hvordan du kverner etter bryggemetode her.

Et poeng som også er virkelig verdt å nevne, er prisen på grønne kaffebønner: Grønne kaffebønner koster mye mindre enn brente kaffebønner.I tillegg er det å brenne kaffe hjemme på sitt eget kjøkken både gøy og interessant, og egen nybrent kaffe må være den perfekte gaven til en kaffeglad venn som trenger en oppmuntring i hverdagen 🙂

– Du kan kjøpe 250 gram med kvalitetsbønner fra Brasil fra Bakerovner til kun 59 kroner. Ønsker du å kjøpe i større mengder så trenger du heller ikke være redd for holdbarheten. Som sagt har grønne kaffebønner veldig god smak i nærmere 2 år, sier han.

Kun single origin og kun Arabica

Grønne kaffebønner er alltid av typen single origin, som direkte oversatt til norsk betyr «fra ett sted» eller «med ett opphav». Single origin betyr rett og slett at kaffebønnene kommer fra en bestemt region, land eller farm.

Industriell fremstilt kaffe er som regel blandinger fra flere regioner, farmer og land og har dermed lavere pris og kvalitet.

– Velger du grønne kaffebønner vil du derfor få tilgang til et bredere utvalg av spesialkaffe, sier Steinar.

For kaffe er ikke bare kaffe: Hvert land har sin unike smak.

– All kaffen Bakerovner.no selger er av typen Arabica-kaffe, som er den mest ettertraktede kaffetypen. Våre grønne kaffebønner er 100 prosent Arabica, sier han.Smaken av Arabica-kaffebønner er søt og myk med en duft av frukt og sukker. Robusta-kaffebønner er en annen vanlig type bønne, som ofte dyrkes i sør-øst asia i lavereliggende regioner. Robusta har en fast, rund smak, og denne har også en svært bitter smak.

Visste du forresten at Norge er det mest kaffedrikkende folkeslaget i verden? I følge Norsk Kaffeinformasjon forbrukte vi nordmenn i snitt 8, 4 kilo kaffe per person i 2018. 7 av 10 nordmenn drikker kaffe hver eneste dag.

kaffekvern

Hva slags kaffe og kaffeutstyr får du fra oss?

De grønne bønnene kommer fra Colombia og Brasil. Du kan gjerne også prøve  grønne kaffebønner fra en liten kaffeplantasje i Brasil; Santa Izabel Farm, av typen Yellow Catucai. Hele vårt utvalg av grønne kaffebønner finner du her.

Et restparti av kaffe bryggeutstyr finner du her.

Søtpotetfries fra bakerovnen

Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]

Laks bakt i honning og hvitløk

Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]

Vedfyrt Sfincione (siciliansk pizza)

Sfincione bruker mye olje - det er i hovedsak stekt ved bunnen - som gir [...]

Granola

Det kan bli mye pizza, kjøtt og brød med en vedfyrt bakerovn, og da vanskeligere [...]

Langtidsstekt lammebog

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)

Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]

Ovnsbakt kyllinglår med lime og koriander

Denne lekre oppskriften på kyllinglår med lime og koriander er full av friske smaker som [...]

Steinovnsbakt lammelår

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Ovnsbakt olivenbrød

Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Blåskjell med rosmarin og ostebrød

Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies forbedrer din brukeropplevelse. Ved å fortsette på vår nettside, samtykker du til vår bruk av cookies.