Da Kristin (67) skulle bygge opp et gammelt ildhus ved boligen i Hallingdal, fant hun ut at en vedfyrt bakerovn ville kunne ha flere nyttige funksjoner.
Ildhuset ble i sin tid brukt til baking og røyking av kjøtt og fisk, og til grovvask. Men peisen som stod der fra før, var ikke spesielt nyttig. Dessuten ga den for lite varme, til tross for kun 16 kvadratmeter stort areal.
– Vi trengte en god varmekilde, som ikke tok for mye plass. I tillegg ønsket vi å invitere venner på mat i ildhuset. Da passet det helt perfekt med en vedfyrt bakerovn, som vi kunne bruke til både matlaging og til stemningsfull oppvarming, forteller Kristin Irene Teigen.
Kontaktet ekspert på bakerovner
Kristin bor på en gård i Hallingdal sammen med sin mann George Partalas (79), og gikk i 2022 til innkjøp av den største Trysil-modellen fra Bakerovner.no. Dette er en vedfyrt steinovn, som kommer som et byggesett. For å finne ut av hvilken type bakerovn som passet best, gjorde 67-åring møysommelig research. Ikke kun på nettet.
– Jeg kontaktet Else Rønnevig, som også kalles Sprossa. Hun er vel den her i landet som har mest peiling på bakerovner, og veldig flink på restaurering av hus og gamle vinduer. Else har også skrevet en bok om bakerovner, forteller Kristin.
Rådet hun fikk fra Else var å finne en vedfyrt bakerovn som ikke blir for liten, gjerne en med plass til 8-10 brød. Kristin forteller at hun og George er veldig fornøyde med Trysil-ovnen.
– Den gir veldig god varme, og gir en koselig peiseffekt når dørluka holdes åpen. Bakerovnen holder på varmen veldig lenge. Når alle varmekabler slås av på høsten og vinteren, så holder ovnen ildhuset lunkent i flere dager, sier hun.
Brukes hyppig sommer, vår og høst
Kristin liker å bake langtidshevede grytebrød flere ganger i uka, men innrømmer at ildhuset brukes lite på vinteren når snømengdene blir for store.
– For jeg sliter med en vond rygg nå i kulda, og ildhuset ligger ikke kloss på boligen vår. Da blir det litt styr med måking, og gå inn og ut med deiger. På høsten, våren og sommeren har vi derimot brukt bakerovnen ofte, og hatt gjester på besøk i ildhuset. Da tilbereder vi gjerne calzone, som gjestene har skrytt mye av, sier Kristin.
Var på pizzakurs med Solimeo
Kristin har gått på napolitansk pizza-kurs med Francesco Solimeo i Oslo nylig, men sier hun trenger mer trening i å lage pizzaer i bakerovn. Francesco holder jevnlig todagers kurs i pizzabaking hos Bakerovner.no i Arendal.
– På napolitansk pizza trenger jeg litt trening. Men det praktiske med calzone, er at pizzaen brettes over, om den ikke blir helt fin i formen. Så selv om utseendet kanskje ikke er perfekt, så har gjestene og mannen min likt smaken, sier hun og ler.
Mannen vil ha mer calzone
Nå etterlyser faktisk ektemannen George mer pizza (eller calzone).
– Ja, han vil gjerne at jeg lager mer av den i bakerovnen vår, innskyter hun.
Kristin anbefaler Trysil-ovnen til alle som har et egnet sted å bygge den opp, og som ønsker en bakerovn av litt størrelse. Men det var likevel ikke en utfordring å få plass til vedfyrt bakerovn på 16 kvadratmeter, i tillegg til langbord, hylle, vedlager og kjøkkenbenk i ildhuset.
– Det er veldig fint å ha muligheten til å ha en fin og koselig varmekilde som passer godt inn i ildhuset. Samtidig som vi kan lage mat i den, sier Kristin.
Ovnsbakt hvitløksbrød
Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]
Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé
Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]
Granola
Det kan bli mye pizza, kjøtt og brød med en vedfyrt bakerovn, og da vanskeligere [...]
Brød med valnøtter og dadler
Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt!
Ostescones med cherrytomater og basilikum
Hvis du er en av de som ofte lager pizza så er sjansen stor for [...]
Verdens beste ovnsbakte poteter
Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]
Ovnsbakt olivenbrød
Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]
Blåskjell med rosmarin og ostebrød
Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]
Ribbe stekt i Tandoor
Tynnribbe tilberedt i Tandoor er en opplevelse for smaksløkene alle bør prøve. I tandooren blir [...]
Vin til pizza – Pizzameny som imponerer
Jeg har laget en spennende treretters pizzameny med perfekte vintips! Vi skulle vel alle ønske [...]
Bakerovnsbakt skinke
Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]
Langtidsstekt lammebog
Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]