Inngangsparti til en pizzeria som heter 50 Kalo, med lang kø foran døra.

Tre pizzeriaer i Napoli du bør oppleve.

Ved å svinge innom disse pizzastedene i Napoli-området, er du garantert en autentisk opplevelse. Den absolutt beste restauranten har sin egen vri på napolitansk pizza.

Daglig leder for Bakerovner.no, Steinar Bergøy, har nettopp kjørt gjennom hele Calabria og ned til Sicilia. Målet for turen var å besøke produsenter av ovner og utstyr – for inspirasjon og skaffe nye produkter.

– Før jeg anbefaler pizzasteder, kan jeg ikke få presisert nok hvor viktig det er å leie en liten bil, som du kommer deg lett rundt med. Som er ukomplisert å parkere. Ikke gå for den største bilen gjennom trange gater i Italia, innskyter han og ler.

Han legger til at valget på denne turen, falt på en knallrød Fiat 500-kabriolet.

Pizzaens vugge er Napoli

Men å nyte virkelig god, napolitansk pizza, var selvfølgelig også på menyen. Napoliområdet blir sett på som pizzaens vugge, og du får ikke en mer genuin opplevelse av pizza enn her. Egentlig var retten fattigmannens tilgang på karbohydrater.

– Pizza var kjapp gatemat rett og slett. Du trenger heller ikke å besøke verdenskjente restauranter for å få en god opplevelse. Det er veldig mye god pizza i dette distriktet og en generelt rik matkultur, sier Steinar engasjert.

Den beste testen for kvalitet

Før du tar en kikk på anbefalingene, gir han deg ett nyttig tips til hvordan du sjekker kvaliteten på en pizzarestaurant – hvor som helst i verden:

– Om du virkelig skal sjekke om et pizzasted har kvalitet, så må du først bestille en enkel Pizza Margherita, sier Steinar.

Den har kun tomatsaus med basilikum og Mozarella-ost (eller Fior Di Latte) som topping.

– Når den lages som den skal, med gode råvarer, så er den himmelsk. Men den er så enkelt sammensatt, at det er umulig å maskere lav kvalitet, sier han.

La Antica Pizzeria da Michele

I Napoli-sentrum

Ble startet opp utenfor Napoli i 1870, men restauranten har nå filialer både i Salerno og i Pompei. Fordi La Antica var med i den kjente Julia Roberts-filmen «Eat, Pray, Love» i 2010, så ble den verdenskjent.

– De er veldig stolte av å ha blitt gjort stas på i denne filmen, og det er masse bilder fra filmen i restauranten vi besøkte utenfor Napoli. Eierne har nesten ikke gjort noe modernisering av lokalet, og drives fortsatt av samme familie. Vi måtte stå i kø i 40 minutter utenfor, før vi var heldige å få plass inne i restauranten. Det er alltid lange køer etter pizza her, helt uten unntak, forklarer Steinar.

Steinar valgte en pizza Marinara (tomatsaus med hvitløk og oregano i sausen, uten ost). Pizzastilen er klassisk napolitansk, og kalles ofte for «kjerrehjulet» (carossa di carro). Den er stor, tynn og litt oval – og skal etter boka være større en tallerken.

Den var veldig god, og sausen hadde en veldig fin balanse mellom sødme og syrlighet. Elastisiteten i deigen var god. I tillegg er pizza virkelig billig i Italia, også her. Vi betalte rett under 6 euro for en pizza, sier han.

Han forteller at hovedrestauranten utenfor Napoli har en enkel meny som kun består av tre typer pizzaer, og en fjerde pizza som kombinerer to toppinger. Enkelhet og autentisk kvalitet er varemerket her.

– Det var kult å oppleve dette stedet, også fordi det trolig er verdens mest berømte pizzeria, sier Steinar.

50 Kaló

Rett utenfor Napoli by

Også denne pizzarestauranten ligger på et høyt nivå med hensyn til kvalitet og rennommé. Steinar beskriver den som en av de beste pizzeriaene i verden.

– De har derimot satset på en veldig bred meny, der du kan velge mellom ulike pizzatyper og flere ulike toppinger. Den klassiske napolitanske pizzaen er selvfølgelig også del av menyen, sier han.

Restauranten har dessuten langt større kapasitet og en moderne stil på lokalene. Grunnleggeren, Ciro Salvo fra Napoli, startet opp pizzeriaen i Napoli i 2014, og en filial i London i 2018.

– Her spiste vi ikke Margherita, men napolitansk pizza med sterk salami (diavolo), og napolitansk pizza med kokt skinke (prosciutto cotto) Der spiste vi ikke Margherita, men pizza med sterk salami (diavolo), sier han.

Dette stedet er absolutt verdt et besøk, kvaliteten på pizzaene er virkelig god og en utrolig serviceminded betjening.

– Forbløffende lav pris også her. Pizza er rimelig mat nede i Napoli sammenlignet med andre matretter, forklarer Steinar.

STEINARS FAVORITT: Pepe in Grani

(Landsbyen Caiazzo i Caserta-kommune, nord for Napoli)

Du kommer hit med en 45 minutters biltur fra Napoli. Restauranten og grunnlegger, Franco Pepe, ble satt på kartet i fjerde episode av Netflix-serien Chefs Table (om pizza). Han kverner mye av kornet til pizzadeigen selv, og lager en hemmelig melkombinasjon av fem ulike kornsorter. Restauranten i Caiazzo startet opp i 2012).

– Etter å ha sett episoden på Netflix, fant jeg ut at han bruker en kornmølle til å kverne kornet sitt med, som er helt lik en du får hos oss. Men i tillegg benytter han seg av Molino Piantoni-melet vi selger her hos oss. Det er en middels sterk 00-pizzamel. Faktisk min personlige favoritt, avslører Steinar.

Han forteller at Franco tør å gå for sin egen tolkning av Napolitansk pizza, og har en variert og spennende meny.

– Rett og slett en pionértype når det gjelder pizzabaking. Husk å booke minst et par uker i forveien, for det mange som ønsker å besøke dette stedet. Ja, det er ekstremt populært selv om pizzeriaet ligger litt avsidesliggende til, sier Steinar.

Restauranten er verdenskjent på grunn av Franco Pepes personlige tolkning av Pizza Margherita. Den har Franco kalt for «Margherita Spagliato» (Feilslått Margherita). Navnet er humoristisk ment, men denne pizzaen er alt annet enn latterlig.

– Pizzaen var helt fantastisk, og er laget på en helt annen måte enn den klassiske. Franco mener at førsteklasses råvarer blir ødelagt av å kjøres inn i en ovn på 500 grader. Derfor Steker han pizzaen med kun osten på først, så legges toppingen over. Den består av en reduksjon av tomater og basilikum. De to reduksjonene legges i de italienske flagg-stripene utover, sier han.

Steinar passet på å smake seg gjennom flere ulike pizzastiler, ved å velge smaksmenyen Pepe in Grani er kjent for. Da fikk de også smake på fritert pizza.

– Det er et ganske genialt pizzakonsept, der vi fikk smake 6 til 8 ulike pizzaer. Også en dessertpizza med lokale aprikoser og nø Den var en fritert pizza. Lett, luftig og crunchy. Helt utrolig, sier han.

Prøv ut denne friterte pizza-desserten hjemme?

Steinar anbefaler sterkt å prøve ut en dessert-snacks han fikk prøve på Pepe in Grani. Det var pizzadeig kuttet opp i strimler og fritert, og deretter rullet i kanel og sukker. Så helles lun honning over, som har vært infusert med en rosmarinkvist.

– Deretter dypper man disse pizza-sticksene i en ricottabasert dipsaus som inneholder appelsinskall (også kjent som zest), sukker og rosmarin. Ja, det var bare helt fantastisk, så jeg måtte lage det igjen da jeg kom hjem til Norge, sier Steinar.

Hvordan lage virkelig god napolitansk pizza hjemme?

Steinar råder pizzaelskere å dra ned til Napoli-distriktet for å få inspirasjon. Likevel er det ingenting i veien for å lage virkelig god pizza hjemme i nord.

– Det beste tipset jeg kan gi da er egentlig å bruke de beste råvarene du har mulighet til å få tak i. De beste San Marzano-tomatene, den beste osten og det beste melet. Og eventuelt den beste toppingen du øønsker. Så er det viktig at du får eltet pizzadeigen riktig og med riktig forhold mellom vått og tørt, sier han.

Napolitansk pizza må stekes i en dedikert pizzaovn om du skal få et virkelig godt resultat. Dette har med temperatur å gjøre. Du kan få et godt resultat med pizzastål i vanlig ovn, men pizzaovner har riktig varmebalanse, høy nok temperatur (fra 400 til 500 grader) og helst et ovnsgulv av biscottostein.

– Biscotto er terracottastein produsert fra vulkansk leire. Det lages etter en gammel, tradisjonell, manuell metode. Dette gulvet sørger for at pizzaen stekes på høy temperatur, uten å bli svidd. Biscottostein benyttes i alle de omtalte pizzeriaene i denne artikkelen, sier han.

Blåskjell med rosmarin og ostebrød

Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]

Brød med valnøtter og dadler

Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt!

Røkt lammelår

Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det [...]

Steinovnsbakt lammelår

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Ovnsbakt olivenbrød

Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Vin til pizza – Pizzameny som imponerer

Jeg har laget en spennende treretters pizzameny med perfekte vintips! Vi skulle vel alle ønske [...]

Nydelig hjemmelaget flatbrød av nykvernet mel

Flatbrød er en klassiker som kan toppes med alt mulig, men det fungerer også utmerket [...]

Rødbetsbrød tilberedt i vedfyrt bakerovn

Rødbeter er friske og smaksrike - og med denne oppskriften får du mest ut av [...]

Granola

Det kan bli mye pizza, kjøtt og brød med en vedfyrt bakerovn, og da vanskeligere [...]

Laks bakt i honning og hvitløk

Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]

Nutella Calzone

Etter at pizzaovnen din har kjølt seg ned etter et pizzaparty og du fortsatt har [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *