Få poeng for hver handel og tjen opp til rabattkuponger.
Meld deg inn i kundeklubben nå!

Tandoor-ovn kan brukes til mer enn bare indisk mat

Faktisk er det fullt mulig å bake brød, steke kjøtt, fisk og grønnsaker i en tandoor-ovn. Den kan også brukes som en røykovn.

– Slike ovner tar veldig liten plass i en hage eller på en uteplass, og de er utrolig anvendelige til all slags mat – ikke bare indisk mat. Ikke minst er tandoor-ovner et hyggelig samlingspunkt. Uten lokket på kan man nyte flammene fra bålet. Dessuten får kjøtt som er tilberedt i bakerovn eller tandoor-ovn, en helt spesiell aroma og saftighet, sier daglig leder for Bakerovner.no, Steinar Bergøy.

Veldig mange muligheter

Tandoor-ovner brukes flere steder i verden, selv om de gjerne forbindes med indisk matlagning. Blant annet i Midtøsten, India, Pakistan, i tillegg til enkelte steder i Sentral-Asia og Kina. Faktisk også deler av Russland, Kaukasus og Georgia. Steinar minner om at tandoor-ovner kan brukes til mye mer enn tradisjonelt indisk og pakistansk cuisine.

Kylling og poteter stekt i Tandoor
Kylling og poteter stekt i Tandoor
Ribbe og poteter stekt i Tandoor
Ribbe og poteter stekt i Tandoor

– Blant annet kan man tilberede grillmat på spyd, typisk på lange kebabspyd, eller steke en hel kylling nedi ovnen, sier han.

Hele, store kjøttstykker kan henges på spesielle tandoor-kroker for langtidssteking. Slik som lammeskank eller ribbe. Poteter kan pakkes inn i folie og legges nede i glørne, samtidig som kjøtt stekes lenger oppe i ovnen.

– Alt av kjøtt og fisk kan også røykes i en slik ovn. Den kan gjerne brukes som en vanlig bakerovn, til brødbaking. Flate typer brød som pita eller naan, kan stekes på innsiden av veggene i ovnen, sier han.

Hovedfordelen med en tandoor-ovn er den effektive og jevne varmen – som i tillegg varer lenge. Den fyres opp med ved eller kull i bunnen. Etter kun én time har ovnen nådd 400 til 450°Celcius.

– De indiske tandoor-ovnene er gjerne laget av brunleire, men de vi selger er laget av mer holdbar og varmebestandig chamottestein, sier han.

Anbefaler YouTuber fra Kasakhstan

Steinar Bergøy sier at han lenge har vært fascinert av tandoor-ovner. For flere år tilbake bygget han sin egen av to terracotta-blomsterpotter fra en hagebutikk; Ved å kutte dem opp og plassere dem oppå hverandre, for å få den karakteristiske sylinderformen.

– Det var litt av en prosess, og den gikk raskt i stykker. Men på den tiden var det ikke så enkelt å få tak i tandoor-ovner og jeg hadde veldig lyst til å prøve, sier han.

For dem som ønsker å få inspirasjon til matlaging i en tandoor-ovn, så anbefaler han en YouTube-kanalen til en mann fra Kaukasus: Georgy Kavkaz Food.

– Han her er virkelig motstykket til amerikanske influensere. Georgy bare kjører på med sitt opplegg, og alt foregår i et rolig tempo. Denne fyren er et opphav til inspirasjon, sier Steinar.

Hagen eller uteplassen: Dekorative og vakre 

Bakerovner.no tok inn det første partiet med tandoor-ovner i 2018. Steinar Bergøy forteller at i starten var det først og fremst indere eller pakistanere som kjøpte dem.

Men noe skjer når nordmenn (uten noe forhåndskunnskap om ovnene) kommer innom butikken i Arendal:

– Faktisk har vi solgt en god del tandoor-ovner til folk som ser dem for første gang, og synes de er vakre og spesielle. De finnes i flere prisklasser, og er dekorative i hager og på uteplasser. Man får litt sånn Aladdin-følelse av den, sier Steinar.

For dem som ikke ønsker å bygge en bakerovn selv, fra et byggesett, er tandoor-ovnen et godt alternativ.

– Den er klar til bruk, og trenger ikke å settes sammen, sier han.

Mye utstyr følger med ovnene.

Mye utstyr følger med ovnene

Det mange heller ikke er klar over er at man kan både woke, steke mat og lage gryteretter fra en gryte oppå tandoor-ovnen. Da brukes toppen som et kokebluss.

– Du trenger ikke kjøpe ekstrautstyr til ovnen, for det følger alltid med mye kult utstyr til å lage ulike matretter med. Slik som en holder til å steke en hel kylling, flere lange kebabspyd og støpejernspanne. Men også en stor kjøttkrok, som gjør det mulig å henge store kjøttstykker nedi, sier han.

Om du vil ha enda en god grunn til å anskaffe tandoor-ovn til uteplassen, så kan Steinar fortelle at slike ovner i tillegg kan brukes til forbrenning av løv og kvister fra hagen.

Nysgjerrig på matlaging i en tandoor?

Ta gjerne en titt på tandoor-ovnene med tilbehør i vår nettbutikk. Ordet tandoor (også kjent som tannour) stammer fra ordet tandūr (urdu), som kommer fra persiske tanūr. Begge ordene betyr ovn av leire (selv om ikke alle slike ovner er laget av leire). Mat tilberedt i en tandoor-ovn kalles tandoori.

Eksotiske matopplevelser med tandoor-ovn hjemme og på hytta >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.