Slik velger du riktig pizzaovn til ditt behov

Skal jeg velge en stor eller liten pizzaovn? Bør den være vedfyrt, gå på gass eller strøm? Er det best om den er enkel å ta med seg? Det er ikke rart du har mange spørsmål. For de færreste av oss vet mye om ulike pizzaovner. Men vi kan gi deg oversikten du trenger for å ta et bedre valg. 

– En pizzaovn med litt størrelse, gir deg muligheten til å tilberede et enormt utvalg av matretter. Da blir den et veldig godt alternativ til gassgrillen for de fleste. De minste ovnene passer best kun til pizza. Større ovner kan derimot også brukes til brød, pitabrød og større kjøttstykker. I tillegg til grilling av kjøtt, fisk eller grønnsaker for å nevne noe. Man kan også sette inn matretter som lasagne og moussaka i former av terrakotta eller støpejern. Vedfyrt pizzaovn fungerer samtidig som en varm og effektiv utepeis som gir god strålevarme gjennom døråpningen, forteller Steinar Bergøy, daglig leder for Bakerovner.no.

Vedfyrte baker- og pizzaovner i stein (byggesett)

Slike byggesett er steinovner som det er mulig å sette et personlig preg på, slik at de passer inn i omgivelsene. Vedfyrte steinovner kan blant annet kles med fliser, naturstein, eller hvitkalkes for et særegent og rustikt utseende, forteller Steinar.

– Mitt beste tips for fastinstallerte pizzaovner i utendørs bakerovn, er å plassere dem lett tilgjengelig for daglig bruk. Slik at du har tilgang på nødvendig utstyr og kanskje også på en kjøkkenbenk med vask. Setter du opp en pizzaovn langt fra huset, da blir den sannsynligvis nesten aldri brukt, sier han.

En stor fordel med vedfyrte steinovner, er at de holder lenge på varmen. Derfor kan du utnytte de ulike temperatursonene til ulik matlaging: Fra topptemperaturen på rundt 450 til 500 grader til pizza, pitabrød ol.

– Helt ned til 250 for brød og 200 grader som er ypperlig temperatur for småbakst som kanelsnurrer og boller. Fra 100 til 120 grader er temperaturen ypperlig til langtidssteking av støre kjøttstykker som et lammelår stekt direkte på gulvet i bakerovnen over natta , sier han.

Han forteller at vedfyrte steinovner som selges som prefabrikerte byggesett, settes sammen på en relativt enkel og tidsbesparende måte.

– Det er mye enklere enn å bygge opp en ovn “stein på stein”. Noe som fort kan bli et overveldende, stort prosjekt for mange, sier han.

Trysil og Hemsedal er byggesett for husholdninger, men det finnes også en egen proff-serie beregnet for pizzarestauranter fra produsenten Valoriani som også har et rikelig utvalg ovner for hjemmebruk: Rett fra vakre Toscana i Nord-Italia.

NB.: Husk på å sjekke brannforskriftene for hvor nært pizzaovnen kan mures opp mot brennbare materialer, bygninger og nabogrenser.

Passer for?

Personer med stor interesse for matlaging og eksperimentering, og som kan ta seg tid til å bygge en ovn selv. Vedfyrte steinovner må fyres opp over lengre tid før de er varmet opp og er klare til bruk. Slike ovner benyttes på fallende varme etter flere timers oppfyring. Rundt 2 til 3 timer avhengig av hvor stor ovnen er. Hver temperatursone er ideell til forskjellige matretter og råvarer.

– Velger du en slik ovn må du ha et velegnet sted i boligen eller på uteplassen, der den kan stå permanent og skjermet for vær og vind. Det er spesielt viktig å bygge den slik at fukt og vann holdes borte fra ovnskonstruksjonen. Fukt kan føre til frostsprengning og dampsprekker, noe man ikke har lyst til å utsette ovnen sin for, sier Steinar.

Valoriani baby 60

Større flyttbare pizzaovner (betong eller leire)

Finnes i flere ulike modeller, og kan også leveres med stativ på hjul. Laget av leire eller ildfast betong, med eller uten gulv av biscotto. Noen har spesielt god værbestandighet på grunn av et beskyttende fiberdekke eller lakkert stålkappe. Luksusutgaven; napolitanske pizzaovner, er kledd med flotte mosaikkfliser eller toscanske ovner fra Valoriani med rød/sort- lakkert ståloverflate. Flere av modellene kan fyres opp med både ved og gass. Ovnen på bildet over her er en Valoriani Baby 75 gass som kan benyttes både til vedfyring og gass etter behov.

– Varmeeffekten er god. Selv om de ikke holder på varmen like lenge som en større steinovn, som kan magasinere mye varme , får du en svært god restvarme også i disse. Dette utvider bruksområdet radikalt, som til brødbakst på restvarmen. Det kan ta alt fra 45 minutter til 1 time å nå makstemperatur på 450 til 500 grader. Det går med andre ord ganske raskt, sier Steinar.

Passer for?

Personer som ønsker en ferdigmontert pizzaovn av god størrelse, som er mulig å flytte rundt på og ikke blir et stort byggeprosjekt.

– Slike ovner varmes opp relativt hurtig, men har likevel et langt bredere bruksområde enn eksempelvis lettere pizzaovner i stål med mindre ettervarmeegenskaper. Slike ovner kan brukes av husholdninger og som en enkel, men profesjonell pizzaovn for restauranter/ eller cateringselskaper , sier han.

Små pizzaovner i stål (Ooni pizzaovner)

Små og lette pizzaovner som enkelt kan flyttes rundt – helt uten stativ. De veier nemlig bare mellom 10 og 30 kilo. Fyres opp enten med gass, ved eller pellets avhengig av hvilken modell du velger.

– Små pizzaovner som dette er gjerne inngangsporten til pizzabaking. De er relativt rimelige, tar lite plass, og er enkle å ta med seg. Ikke minst når de rundt 400 grader på kun 15 til 20 minutter. Mange blir bitt av basillen gjennom Ooni-ovnene våre, og investerer i en større pizzaovn senere, sier han.Et annet italiensk alternativ i “Ooni klassen” er den gassfyrte modellen Ardore som produseres i Toscana av Pizzaparty. Denne modellen har en stekeflate på 40×40 cm og leveres originalt med biscotto gulv for bedre brukeropplevelse.

Vi selger også såkalte biscottogulv i terracotta produsert i Napoli til Ooni-ovnene, for de som ønsker å få enda mer ut av pizzaovnen.

– Biscottogulv består av en spesiell blanding av vulkansk leire og aske, som brennes i store ovner på 850 grader, i et døgn. Slike ovnsgulv gjør det mulig å steke pizza på temperaturer opp mot 480 grader, uten at pizzaen blir sort og svidd. Den høye varmen gir svært kort steketid og et luftig, lett resultat på den ferdige pizzaen. Da er det enklere å lykkes som pizzakokk, sier Steinar.

Passer for?

De som vil lage helproff pizza hjemme, men som ikke ønsker å investere mye i en kostbar og stor pizzaovn. Eller for personer som ikke ønsker å bruke mye tid på montering og oppfyring. Ovnene holder derimot ikke lenge på varmen som større pizzaovner. På grunn av det lave volumet på brennkammeret (disse er lave i høyden) kan de ikke brukes til tilbereding av eksempelvis  større kjøttstykker eller bakeverk som krever større overhøyde.

Større, flyttbare stålovner for pizza

Ferdigmonterte, mobile, og lite plasskrevende. Slike stålovner kan enkelt settes i hjørnet på et utekjøkken, slik som på bildet over der et nydelig utekjøkken har blitt bygget rundt en Clementi Family 60×80. Raskt opp i temperatur: Klare til bruk i løpet av kun 30 minutter. Relativt vedlikeholdsfrie (siden de er laget i stål, rustfritt stål eller aluminium som er lakkert) og ikke like stor investering som de mest kostbare, flyttbare steinovnene. Fyres opp med ved eller gass. De fleste modellene kan leveres med gulv av biscotto som en oppgradering.

– Varmen opprettholdes ikke like lenge, men ikke alle er opptatt av å ha en pizzaovn som kan brukes til ulike matretter gjennom alle de ulike temperatursonene. Er man mest interessert i pizzalaging, så er flyttbare stålovner en fin investering. Likevel er det viktig å understreke at slike ovner helt klart er veldig allsidige. På grunn av det store volumet, er de også ypperlige til større ovnsretter og høye brød + grilling på tocanske grillrister og rottiserie spyd , sier Steinar.

Passer for?

Pizzaelskere som ønsker en ovn som er lett å vedlikeholde, rask å fyre opp, og som også kan brukes til ulike matretter og brødbaking.

– Ikke minst som varmende utepeis som gir bålkos på en kjølig sommerkveld, sier han.

effeuno pizzaovn

Elektriske pizzaovner (Effeuno)

Ovnene er for innendørs kjøkkenbruk, går kun på strøm, og tar lite plass: Passer inn på de fleste kjøkken med standard kjøkkenbenker. De ser faktisk ut som en typisk hybelkomfyr. Enkle å flytte på, på grunn av lav vekt på rundt 20 kilo. Leveres med biscottogulv som standard. Elektriske pizzaovner drar omtrent like mye energi som en vanlig kjøkkenovn (3, 2 KwH/16 Ampere).

– Gir forutsigbarhet ved hver eneste pizzasteking, siden de er svært enkle i bruk og oppnår en høy varme relativt raskt. 500 grader oppnås på rundt 45 minutter. Ikke minst kan elektriske pizzaovner brukes som en ekstraovn på kjøkkenet til omtrent alt av matretter. De er ideelle avlastningsovner, sier Steinar.

Effeuno-pizzaovner egner seg like godt til alle typer flate brød (naan og pita), men også focaccia og vanlige brød. Kan i prinsippet brukes som en helt vanlig, mindre ovn – til alt fra båtpoteter, ribbe og steik, til gryteretter og lasagne.

Bakerovner.no har også en ny modelle fra Macte ovens på vei inn i vårt sortement. Dette er en kompakt elektrisk ovn som leveres med biscotto stein.

Passer for?

Personer med dårlig tid, og som gjerne vil ha rask, smakfull pizza. Perfekt for småbarnsfamilier. Siden ovnene ikke er spesielt tunge, kan de ganske enkelt tas med, og brukes alle steder med tilgang til strøm. Med en elektrisk pizzaovn på kjøkkenet, som er enkel å betjene, blir terskelen for å ta en pizzaaften med familien langt lavere enn med en stor, vedfyrt bakerovn ute i hagen.

– For den gjengse bruker, vil jeg anslå at en elektrisk, innendørs pizzaovn vil brukes 15 til 20  ganger mer bruk gjennom året, sammenlignet med en utendørs pizzaovn. En annen stor fordel er at ovnene også kan brukes mer i det daglige, som en ekstra avlastningsovn, og gir på den måten mer nytte i hverdagen, sier Steinar.

Hvilke aldersgrupper velger hvilke pizzaovner?

Steinar Bergøy forteller at den største kjøpergruppen av byggesett for steinovner, er godt etablerte mennesker i alderen 50 til 60 pluss. De minste Ooni-ovnene er spesielt populære blant unge mennesker på rundt 25 til 40 år.

– Elektriske ovner har sin målgruppe hos pizzaentusiastene som vil perfeksjonere pizzakunsten sin. Dette er mennesker som ønsker å ha enkel tilgang til pizzaovn hele året innendørs. Men de kjøpes også ofte av travle barnefamilier i aldersgruppen 35 til 45 år, men som setter pris på kvalitet og god pizza for små og store. Husk at pizzabaking er en utrolig sosial og inkluderende greie der hele familien kan delta, sier han.

Hel kylling stekt i Tandoor

Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]

Søtpotetfries fra bakerovnen

Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]

Ostescones med cherrytomater og basilikum

Hvis du er en av de som ofte lager pizza så er sjansen stor for [...]

Ciabatta

Å bake brød kan være så enkelt – som dette italienske ciabatta. Dette sprø brødet [...]

Bakerovnsbakt skinke

Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]

Laks bakt i honning og hvitløk

Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Ribbe stekt i Tandoor

Tynnribbe tilberedt i Tandoor er en opplevelse for smaksløkene alle bør prøve. I tandooren blir [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Nydelig hjemmelaget flatbrød av nykvernet mel

Flatbrød er en klassiker som kan toppes med alt mulig, men det fungerer også utmerket [...]

Vin til pizza – Pizzameny som imponerer

Jeg har laget en spennende treretters pizzameny med perfekte vintips! Vi skulle vel alle ønske [...]

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *