Pizzastål tar pizzakveldene til nye høyder

Med et pizzastål kan du steke din egen italienske pizza på kort tid og med perfekt resultat. I en helt vanlig ovn. Men du kan også steke brød, pitabrød, burgere og koteletter på pizzastål.

– Mange som ikke har egen pizzaovn bruker pizzastein når de steker pizza. Men resultatet blir faktisk enormt mye bedre med et pizzastål, sier gründer og daglig leder av nettbutikken Bakerovner.no, Steinar Bergøy.

Pizzastål danker ut pizzastein: Men hvorfor?

Hovedgrunnen til at pizzastål er så bra, er evnen til å samle opp og sende ut varme: Selv i en helt vanlig ovn som ikke når høyere temperatur enn 250 grader. Når pizzastålet brukes under grillelementet, får det en temperatur på oppimot 350 grader.

– Da nærmer du deg varmen i en profesjonell pizzaovn. Den leder varmen rundt 18 ganger bedre enn en pizzastein, sier han.

Rask steketid og høy varme har enormt mye å si for pizzasmaken. Men også for konsistensen på pizzaen.

– Når pizzaen stekes raskt, mister deigen mindre væske, og den blir saftigere, luftigere og bedre. Den blir crunchy på utsiden og saftig innvendig. Pizzaen får rett og slett en deilig, elastisk konsistens som en skikkelig god pizza skal ha, sier han.

Pizza har blitt en nasjonalrett for nordmenn

Han tror at mange flere hadde brukt pizzastål om de visste hvor bra det fungerer for pizza. For nordmenn elsker pizza. Pizza og taco har nå blitt nasjonalretter for oss.

– De siste årene har vi blitt enda mer glade i den tynne, autentiske, Napolitanske pizzaen, sier han.

Faktisk har pizza blitt vår mest populære middagsrett, viser en Ipsos-spørreundersøkelse fra 2019.

– Har man ikke en profesjonell pizzaovn så er pizzastål et kjøkkenredskap som tar pizzaopplevelsen til helt nye høyder, sier Steinar.

Slik bruker du pizzastålet til pizza

Sett pizzastålet rett på rista (pass på at rista er godt festet) i ovnen: Eller legg pizzastålet ned i en helt vanlig langpanne. La pizzastålet ligge med rundt 10 centimeter avstand til grillelementet. Så skrur du på grillelementet til full styrke, og lar det varme opp stålet skikkelig godt. Varmen skal stå på full styrke gjennom pizzastekingen.

Tynnere stålplater trenger kortere tid enn de tykkere, men det er viktig å varme opp pizzastålet i minimum 45 minutter. Gjerne opp mot 1 time, sier Steinar Bergøy.

For å være helt sikker på at du har rett temperatur (rundt 350 grader celsius) på pizzastålet, er det smart å bruke et IR-termometer før du setter i gang med pizzastekingen. Termometeret er spesielt egnet for pizzastål.

– IR-termometeret peker du mot stålet, og det leser raskt av varmen, sier han.

Vil du lage din egen Napolitanske pizza? På «Mitt Italia» kan du finne flere gode tips og råd om baking av Napolitansk pizza, og mange ulike oppskrifter. Du vil se at kokk Geir Andre Sjursen, foretrekker både Dallagiovanna-mel og Napolitansk eltetrau i tre, tradisjonelt kalt «madia», fra Bakerovner.no.

Selger over 700 pizzastål i året

Han forteller at for rundt 2 til 3 år tilbake, så var det omtrent ikke et marked for pizzastål i Norge. Det første partiet med pizzastål slet Bakerovner.no virkelig med å få solgt unna.

– Vi solgte nok bare 1 pizzastål i uka i 2019, sier han og ler.

Men nå selger Bakerovner over 700 pizzastål i året. Hvorfor har det tatt så lang tid for nordmenn å oppdage fordelene med pizzastål?

– Det er nok rett og slett at folk ikke har visst om pizzastål. Og så har det sikkert med gammel vane å gjøre. Pizzastein fungerer for så vidt helt OK, men det vil aldri gi så bra resultat som et stål. For pizzastein blir aldri så varm, det leder varme dårligere, knuser lettere og er vanskelig å rengjøre, sier han.

Brød, naan og pita – burgere og koteletter

Steinar Bergøy forteller at du kan steke alt fra brød, bagetter og focaccia, til naanbrød og pitabrød. Da bruker du ikke grillelementet, men varmer opp ovnen vanlig til 250 grader celsius. Pizzastålet vil da sørge for en mer effektiv og direkte-kontakt varme, perfekt for baking.

– Men ved steking av naanbrød og pitabrød, skal stålet være varmest mulig som ved pizzasteking. Da bruker du grillelementet. Pitabrødet blåser seg opp til en ball under steking, og stekes i rundt 1 minutt, sier Steinar.

– Men du kan også legge pizzastålet på gass- eller kullgrillen, og det vil få en veldig høy temperatur. Det er mulig å steke alt mulig på stålet da, også koteletter og burgere, sier han.

Lyst til å prøve et av våre pizzastål? Vi har flere ulike typer pizzastål (4 mm tykt, 6 mm tykt og 10 mm tykt) Huskeregelen er: «Jo tykkere stål, jo mer varme lagres i stålet». Og desto flere pizzaer kan du steke uten å varme pizzastålet opp igjen. Pizzastål er enkle å rengjøre og krever lite vedlikehold bortsett ifra å sette de inn med olje innimellom. Titt gjerne også på våre egne tips og oppskrifter på Napolitansk pizza.

Trenger du mer informasjon om pizzastål? Pizzastål.no har laget en oversiktlig og informativ nettside om nettopp dette.

Laks bakt i honning og hvitløk

Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]

Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)

Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]

Bakerovnsbakt skinke

Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]

Langtidsstekt lammebog

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Ovnsbakt kyllinglår med lime og koriander

Denne lekre oppskriften på kyllinglår med lime og koriander er full av friske smaker som [...]

Ovnsbakt olivenbrød

Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]

Røkt lammelår

Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det [...]

Søtpotetfries fra bakerovnen

Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]

Vedfyrt Sfincione (siciliansk pizza)

Sfincione bruker mye olje - det er i hovedsak stekt ved bunnen - som gir [...]

Hel kylling stekt i Tandoor

Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]

Rødbetsbrød tilberedt i vedfyrt bakerovn

Rødbeter er friske og smaksrike - og med denne oppskriften får du mest ut av [...]

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies forbedrer din brukeropplevelse. Ved å fortsette på vår nettside, samtykker du til vår bruk av cookies.