På pizzakurs med norgesmesteren i Napolitansk pizzabaking

Arnt Johan Opheim (59) hadde lyst til å ta pizzabakingen til et høyere nivå. På 2-dagerskurs i Napolitansk pizza-baking med Francesco Solimeo, fikk Arnt Johan både inspirasjon og mye ny kunnskap.

– Ikke noe vondt ment mot den gammeldagse mamma-pizzaen i langpanne. Den vi nordmenn har laget i alle år. Men italiensk, napolitansk pizza er en helt annen rett. Det er en rett som er veldig moro å bli flinkere på å lage. Dette er et kurs jeg vil anbefale til alle som har lyst til å komme litt ut av komfortsonen, lære mer om råvarer, metoder og utstyr. I tillegg var det veldig hyggelig og sosialt, sier Arnt Johan fra Lunde i Telemark.

Siden Telemarkingen har hytte på Tromøy i Arendal, ønsket han gjerne å ta seg turen til pizzakurset som ble holdt i butikklokalene til Bakerovner.no. Neste kurs med Francesco er i midten av mai.

Ble NM-vinner rett etter kurset

I november i fjor var han med på pizzakurs i regi Bakerovner.no. Kursholderen er sertifisert instruktør, driver sitt eget pizzeria i Oslo (Vesuvio Café & Pizzeria). Napolitaneren har dessuten en NM-tittel i Napolitansk pizzabaking, som han fikk i februar 2023. Francesco skal representere Norge i VM i Napolitansk pizzabaking i Italia.

– For meg var det en skikkelig “inspirasjonsboost” å dra på dette kurset. Vi var en veldig fin gruppe med godt voksne mennesker. Kursholderen var kjempeengasjert, og vi fikk også en fin innføring i pizzaens historie som var interessant, sier han.

En positiv opplevelse

Han forteller at pizzabaking og italiensk pizza er en ganske nyoppstått interesse, som tok virkelig fart etter kurset i november.

– Steinar, som er daglig leder av Bakerovner.no, var utrolig gjestfri og behjelpelig. Han ilte til hvis vi trengte å ta i bruk flere pizzaovner, og skaffet mer utstyr. Som konklusjon satt jeg igjen med en virkelig positiv opplevelse og mye ny kunnskap, sier han.

Nå har Arnt Johan også innsett at det er flere veier til mål for å få suksess med pizza.

– Jeg drømte lenge om vedfyrt pizzaovn. Rett og slett fordi jeg tenkte at det var det eneste og beste alternativet for å lage Napolitansk pizza. Nå har jeg lært mye om elektriske pizzaovner, og håper kanskje jeg kan få en til min 60-årsdag i september, sier Arnt Johan og smiler.

(Nesten) alt ligger i deigen

Arnt Johan sier han etter kurset med Francesco Solimeo, fikk større forståelse for hvordan man lager en god pizzadeig. Ikke minst lærte han hvor mye deigen faktisk betyr for pizzasmaken.

– For det er deigen som er selve cluet for en skikkelig god, Napolitansk pizza. Å finne god topping er enkelt å få til, for det man har oppå er egentlig smak og behag. Men det er deigen man må legge innsats og kjærlighet i, forteller han.

Han innrømmer at han i mange år trodde at det bare var å røre sammen en deig, la den blåse seg opp i 20 minutter i et varmt rom – kjevle den ut, slenge på topping og steke.

– La meg si det sånn: Jeg fikk utrolig mange aha-opplevelser om hvordan man utvikler en god deig, og vi lærte ulike heve- og eltemetoder. Det viste seg at jeg ikke visste så mye som jeg trodde. Og jeg lærte at det enkle er ofte det beste med hensyn til topping, konstaterer Arnt Johan og ler.

Fikk råd om å tørre å eksperimentere

Ikke minst at det er viktig å faktisk våge å prøve og feile. Arnt Johan sier at et av de beste rådene han fikk av Francesco, var det å tørre å prøve seg frem.

– Ja, finne ut av hva som funker og hva som ikke funker. Det er en læreprosess. Kanskje bruke det utstyret man har hjemme først, og heller supplere med mer spesialutstyr senere – for å få et enda bedre og proffere resultat, sier han.

Nå drømmer Arnt Johan om en elektrisk pizzaovn fra Effeuno, og han vil egentlig gjerne investere i en spiralmikser på sikt.

Den gjør underverker for resultatet på deigen, og elter på en helt annen måte enn en vanlig kjøkkenmaskin. Men man må starte fra en kant, og heller investere litt etter litt. For meg begynte det med pizzastål for et bedre resultat på pizzaen, så tok jeg dette kurset, og så tenker jeg neste naturlige steg blir elektrisk pizzaovn, sier han.

Vil du også bli med på pizzakurs med en norgesmester?

Todagers-pizzakurs med Francesco Solimeo arrangeres lørdag 13. mai og søndag 14. mai. Lørdag fra kl. 12:00 – 17:00. Søndag fra kl. 12:00 – 17:00. Kurset holdes i vår butikk- og showrom i Torbjørnsbu i Arendal. Kurset koster 2.800 kroner per person. Alle kursdeltakere vil få mulighet til spesialtilbud på ovner, utstyr og ingredienser.

Røkt lammelår

Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Langtidsstekt lammebog

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Ovnsbakt kyllinglår med lime og koriander

Denne lekre oppskriften på kyllinglår med lime og koriander er full av friske smaker som [...]

Ciabatta

Å bake brød kan være så enkelt – som dette italienske ciabatta. Dette sprø brødet [...]

Nutella Calzone

Etter at pizzaovnen din har kjølt seg ned etter et pizzaparty og du fortsatt har [...]

Ovnsbakt olivenbrød

Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]

Tradisjonelt tysk julebrød (Christstollen)

Opplev en smak av tradisjon med dette deilige tyske julebrødet, Christstollen. Rik på krydder og [...]

Vin til pizza – Pizzameny som imponerer

Jeg har laget en spennende treretters pizzameny med perfekte vintips! Vi skulle vel alle ønske [...]

Ostescones med cherrytomater og basilikum

Hvis du er en av de som ofte lager pizza så er sjansen stor for [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *