Få poeng for hver handel og tjen opp til rabattkuponger.
Meld deg inn i kundeklubben nå!

Nyter sakte pizzakos ute i drivhuset

Hver fredag mellom september og april fyrer ekteparet Cathrine (57) og Jan-Edi (62) opp sin vedfyrte bakerovn i drivhuset. På menyen står alltid napolitansk pizza. Utenom fredager bruker de bakerovnen til steking av kjøtt, brød og kaker.

– Det blir litt som å være på hytta. Vi lar alle oppgaver inne i huset ligge, tar det med ro og koser oss. Ja, bare slapper av, mens vi venter i noen timer på at bakerovnen skal bli klar for pizzabaking, sier Cathrine Rød Gundersen. Hun bor i Trøgstad i Indre Østfold, sammen med mannen Jan-Edi Gundersen.

Slapper av mens ovnen varmes opp

Etter 3 timer har bakerovnen nådd 400 grader celsius. Det er perfekt temperatur for steking av napolitansk pizza.

– Men det er litt av kosen, og litt av opplevelsen. Vi sitter der og surrer og hygger oss. Vi hører på radioen og spiller kort. Så tar vi et glass vin, mens Jan-Edi strekker ut deigen, og tilbereder pizzasaus. Det er helt gull og topp stemning, sier Cathrine.

– Napolitansk pizza er tynn og blir ferdig veldig raskt. Det tar gjerne kun 1,5 minutter per pizza, med så sterk og jevn varme, innskyter Jan-Edi Gundersen.

Cathrine forteller at Jan-Edi har blitt skikkelig ivrig på pizzabaking og pizzasaus. Mens det er hun som står for baking av brød og kaker. Sammen har de utviklet en egen dessertpizza som de har fått veldig sansen for.

– Den dekker vi med creme fraiche, og lekker på hvitløk, hermetisert pære, blåmuggost, havsalt, valnøtter og honning, tilføyer hun.

Steker ribbe, baker kaker og brød

Men det er ikke bare pizza som bakes og stekes ute i drivhuset, påpeker Cathrine og Edi. For selv om en vedfyrt bakerovn passer ypperlig til pizza, kan alle typer bakst, kjøtt, fisk og grønnsaker stekes i den.

– Vi har blant annet tilberedt ribbe og biff i bakerovnen. Dessuten baker vi ofte surdeigsbrød og kaker på ettervarmen. Sammen med barnebarna har vi også bakt pepperkaker i bakerovnen, sier hun.

På våren og sommeren brukes ikke bakerovnen ofte. Da flytter agurk, tomat, chili og basilikum ut i drivhuset. Høst- og vinter er sesong for vedfyrt bakerovn – enten det stekes pizza, brød, kaker eller søndagssteik i den.

– Det er alltid stor stas når vi åpner drivhuset for bakerovnsesongen, sier han.
Siden en vedfyrt bakerovn taper varme sakte, og over lang tid, er det faktisk mulig å utnytte ettervarmen til flere formål baking og steking. Du kan tørke frukt, bær og sopp inne i bakerovnen når den har nådd 50 grader.

Drivhus av gamle murstein og vinduer

Drivhuset til Cathrine og Jan-Edi var klart til bruk i 2018, og er bygget av blant annet murstein fra et eldre industribygg i Sarpsborg. Vinduene fra 1911 kom faktisk fra det gamle kommunehuset på Trøgstad.

– Egentlig skulle vinduene på fyllinga, men jeg fikk snekkerne til å spare på seks vinduer som vi har brukt på langsidene i drivhuset. Jan-Edi tok på seg den omfattende jobben med å reparere treverk, bytte ut og kitte vindusglass, forteller Cathrine.

Drømte lenge om egen bakerovn

Bakerovn hjemme var lenge en drøm for Cathrine, som er utdannet husstellærer. I dag arbeider hun med kosthold og gode matvaner på fulltid, som leder for Røre-prosjektet til Viken kommune.

– Helt siden jeg var ferdig med husstellærer-utdannelsen i 1986, har jeg drømt om egen bakerovn. Det var først da vi bygget drivhus i hagen, at vi fant et velegnet sted, sier hun.

Cathrine deler flere av øyeblikkene fra drivhuset og fra hagen, på Instagram-kontoen sin «Edines hage». Hun opprettet kontoen våren 2020, og har nå over 4500 følgere.

–  Da jeg begynte å dele bilder fra drivhuset tok det helt av på Instagram, med over 2000 likes på enkelte innlegg. Mange har også spurt om hvor jeg fikk tak i bakerovnen, sier hun.

Vil du bake brød, kaker og pizza som en proff?

Uansett om du ønsker å bruke lang tid med vedfyrt ovn, eller leter etter en raskere løsning, så har Bakerovner.no et stort utvalg av ulike pizza– og bakerovner. Faktisk også vedfyrte peisovner med egen bakerovn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.