Mor og datter ble venner med deigen etter napolitansk pizzakurs

Mor og datter ble venner med deigen etter napolitansk pizzakurs

Ruth Solveig Hudalen (48) og moren Anne Hudalen (66) fra Risør, dro sammen på kurs i pizzabaking med René Munthe Eik. De opplevde å virkelig bli venner med deigen. I stedet for å kjempe en desperat kamp med kjevla.

– Tidligere har vi bakt mye brød sammen i bakerovnen i bryggerhuset på Hudalen. Og vi har forsøkt oss noen ganger på pizzabaking. Selv om pizzaene vi tidligere har laget har smakt godt, har vi følt at vi ikke klarte dette helt til perfeksjon, sier Ruth Solveig.

Vanskelig å få kontroll på deigen

Hun var så heldig å få kurset i bursdagsgave denne våren av sin mor. Anne tok følge med sin datter på kurset, og sier at hun hadde hørt mye skryt om René Munthe Eik.

– Ønsket var å lage pizza på en ny og bedre måte. Med hensyn til smak, men også hvordan vi kunne få til en mer vellykket og enklere bakeprosess, sier hun.

Ruth Solveig forteller at pizzaene de bakte før kurset, ofte endte opp småsvidde på toppen, mens deigen forble rå inni.

– Vi kjempet med kjevla for å få pizzadeigen tynn nok, sier hun.

Så var det utfordringen med å få den rå pizzaen opp fra kjøkkenbenken etter kjevlingen, og videre til å skli greit av bakespaden inn i ovnen.

– Det hendte fort at oliven, pepperonipølse og ost spratt inn i flammene da vi skulle sette pizzaene inn i bakerovnen, minnes Ruth Solveig og ler.

Motiverende å bli kurset av en ekspert

Etter å ha deltatt på grunnkurset i napolitansk pizzabaking i april 2024, fikk de endelig muligheten til å snu famlende pizzaforsøk til noe mye mer positivt:

– Å være på kurs med en kursholder som kan alt om napolitansk pizzabaking var utrolig gøy. Kursholder presenterte en del ulike typer pizzamel, som alle hadde sine kvaliteter med tanke på hevetid, smak og malingsgrad, forteller Ruth Solveig.

Anne tilføyer at alt ble godt forklart underveis, og deltagerne fikk gode svar på spørsmålene de stilte.

– Kunnskapen om meltyper og deres funksjon, var nytt og lærerikt for meg. Utbakingen gikk som en lek, sier hun.

Ruth Solveig og moren ble mest overrasket over å få kjenne på hvordan en perfekt, fløyelsmyk og medgjørlig pizzadeig skal være.

– En deig som kunne bli supertynn, kun ved å strekke den på benken med hendene, sier hun.

– Og deigen lot seg lett flytte fra kjøkkenbenk til bakespade, og videre inn i ovnen uten problemer, sier Anne.

Mor og datter ble venner med deigen etter napolitansk pizzakurs

Kunnskapen ble raskt brukt på hjemmebane

Mor og datter ønsket raskt å teste ut kunnskapen på hjemmebane. Noen dager etter kurset ble det eltet og hevet napolitansk pizzadeig på kjøkkenbenken i Risør – som senere ble stekt i vedfyrt ovn hos Anne.

– Det ble en helt ny opplevelse for oss. Spesielt hvor lett det gikk å bake med en samarbeidsvennlig deig. Ikke minst hvor god tomatsausen ble, selv i sin enkelthet. Det mest morsomme med pizzabaking hjemme, er det sosiale, og kunne servere ekstra god pizza til familie og venner, sier Anne.

Ruth Solveig sier at hun og moren brukte italiensk pizzamel, hermetiske San Marzano-tomater og hevekasser fra Bakerovner.no.

– Dette var med på å få vellykket resultat. Men jeg har ikke fått eltet deigen slik jeg skulle ønske. Min kjøkkenmaskin har kun en eltekrok som går langs siden og bunnen av bakebollen. Det har derfor vært nødvendig å elte en del for hånd for å få nok strekkbarhet og elastisitet i deigen. Ny eltemaskin med spiralkrok (spiralmikser) står derfor på ønskelista, sier hun.

Passer for alle som er glade i matlaging

De mener at pizzakurset passer for alle som liker å lage mat, og som ønsker å heve pizzabakingen til et nytt nivå. Neste grunnkurs i napolitansk pizzabaking skjer i midten av juni 2024, og er i regi Willy Brusdal (inklusiv et valgfritt lynkurs i vin som passer til pizza).

– Ja, et slikt grunnkurs passer generelt for alle som liker å tilberede hjemmelaget mat, sier Anne.

Ruth Solveig konkluderer med at det har vært veldig gøy å kunne servere napolitanske pizzaer til venner og familie.

– Responsen har vært veldig bra. Gjestene sier de merker forskjell fra tidligere pizzabaking. Med riktig pizzadeig og temperatur i ovnen, blir pizzaene stekt og servert i rekordfart. For en napolitansk pizza er ferdig på under 2 minutter, sier hun engasjert.

Trolig har mor og datter blitt bitt av bakebasillen. For nå har Ruth Solveig og Anne meldt seg på kurs i surdeigsbakst med Moisés Gaidea, lørdag 8. juni 2024 i Arendal.

Vil du delta på et kurs for mer matglede og nyttig kunnskap?

Bakerovner.no arrangerer fortløpende kurs i sitt showrom i Arendal. Kursene som er tilgjengelige til enhver tid, kan du få oversikt over på kurssidene. Vi har dessuten et bredt sortiment av matvarer og baketilbehør for å sikre et vellykket resultat på pizzabakingen.

Nutella Calzone

Etter at pizzaovnen din har kjølt seg ned etter et pizzaparty og du fortsatt har [...]

Vedfyrt Sfincione (siciliansk pizza)

Sfincione bruker mye olje - det er i hovedsak stekt ved bunnen - som gir [...]

Røkt lammelår

Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Nydelig hjemmelaget flatbrød av nykvernet mel

Flatbrød er en klassiker som kan toppes med alt mulig, men det fungerer også utmerket [...]

Ciabatta

Å bake brød kan være så enkelt – som dette italienske ciabatta. Dette sprø brødet [...]

Granola

Det kan bli mye pizza, kjøtt og brød med en vedfyrt bakerovn, og da vanskeligere [...]

Ovnsbakt olivenbrød

Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]

Hel kylling stekt i Tandoor

Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]

Søtpotetfries fra bakerovnen

Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Rødbetsbrød tilberedt i vedfyrt bakerovn

Rødbeter er friske og smaksrike - og med denne oppskriften får du mest ut av [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *