Få poeng for hver handel og tjen opp til rabattkuponger.
Meld deg inn i kundeklubben nå!

Kan jeg lage mat og varme opp boligen med en peisovn?

Med en vedfyrt peisovn med bakerovn, utnyttes varmen fra vedfyringen til å tilberede mat hjemme eller på hytta: Helt uten strøm. Salget av peisovn med bakerovn hos Bakerovner.no økte kraftig vinteren 2021.

Bakerovner.no har solgt denne typen kombinasjons-ovner fra danske HETA siden høsten 2020.

Salget tok fart da strømprisene økte

Men daglig leder og gründer av Bakerovner.no, Steinar Bergøy, forteller etterspørselen skjøt i været i etter de høye strømprisene i høst og i vinter.

– Vi solgte fire ganger så mange ovner i november og desember 2021, sammenlignet med 2020 totalt. Dette er en varme som ellers kun ville gått ut i rommet. Nå som strømprisene er så høye, er ovnene mer aktuelle enn noensinne. Ikke minst om strømmen blir borte i flere timer, sier han.

Heller ikke Steinar visste at slike ovner eksisterte, før han oppdaget dem på en messe for et par år siden.

– Det første jeg tenkte er at konseptet er helt genialt. Her kan man få effektiv varme og samtidig utnytte den til matlaging, sier han.

HETA er en anerkjent, dansk produsent av peisovner, klebersteinsovner, peisinnsatser og vedfyrte ovner med opplegg for vannbåren varme.

Heta Scan Line xl 80 B

Søndagsteken, brødbaking eller gryteretter

Egentlig er det kun fantasien som setter grensen for hva man kan tilberede i en peisovn med bakerovn. Du får mange av de samme fordelene som med en profesjonell pizza- eller bakerovn.

– Temperaturen kan komme opp i rundt 300 grader. Alt fra pizza og gryteretter til surdeigsbrød, boller og kaker kan du lage her. Når varmen blir litt lavere, kan du slenge inn søndagssteiken til langtidssteking. Du kan også grille pølser til barna i din egen stue, sier han.

Bakerovnen er plassert i et eget kammer over vedfyringskammeret, med plass til fire ovnsrister. Her kan en egen, spesialtilpasset stekeform settes inn.

Men det kreves litt trening før man treffer blink med temperaturen, tilpasset maten man skal steke: For å fyre med ved er ikke som å slå av og på en elektrisk bryter.

– HETA har noen veldig enkle og rimelige termometre som kan legges inn i bakerovnen. Disse leser av temperaturen fra utsiden gjennom glassdøren i bakerovnen. Du kan også bruke et av IR-termometrene som vi selger. Kanskje har du allerede et slikt termometer til pizzabaking på pizzastål, sier han.

Japan er storkunde av peisovn med bakerovn

I Danmark er peisovn med bakerovn ikke mye brukt, forteller Esben Nøhr, salgssjef for HETA i Skandinavia. Men produsenten opplever økt interesse for ovnene. Spesielt utenfor Europa.

– Vi har begynt å eksportere en stor del av peisovnene med bakerovn til Japan, der klimaet er svært likt det norske. I Japan selges nesten 50 prosent av HETAS-ovner med bakerovn, sier han.

I Danmark er det først og fremst personer over 35 år som kjøper denne typen ovner. De koster litt mer enn standardmodellen uten bakerovn, og kjøpes derfor av de mer veletablerte.

– Varmen fra vedfyringen blir utnyttet mye bedre med en slik type ovn, og det er en stor fordel. Ovner med bakerovner er selvfølgelig ikke avhengige av strømnettet, så det er også en ideell løsning for en hytte uten strøm. Men det passer jo med en ekstra ovn for matlaging uansett, sier Esben.

Ovner med bakerovner har eksistert i lang tid, så HETA ønsker ikke å ta æren for oppfinnelsen.

– Det å lage mat ved hjelp av ild, ligger i menneskets DNA, så vi ønsker gjerne å være med på å videreføre tradisjonen, sier salgssjefen.

Klebersteinsovner med bakerovn: Varme som varer ekstra lenge

HETA har dessuten en serie med klebersteinsovner som også er utstyrt med bakerovn over brennkammeret. Med en slik ovn holdes boligen varm lenge etter ilden har slukket, på grunn av varmemagasinerings-effekten.

– Da avgis varme fra klebersteinen, i lang tid etter at ilden er slukket. Vi har en mindre utstilling av alle typene HETA-ovner i vår butikk i Arendal. Her kan vi demonstrere ovnene for kunder, og vise hvordan de brukes, sier Steinar.

Nysgjerrig på peisovn med bakerovn for matlaging og oppvarming uten strøm?

Ta gjerne en titt på vårt utvalg av peisovner med separat bakerovn. Med en slik hjemme eller på hytta, kan du holde deg varm og samtidig lage mat eller bake brød – helt uten strøm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.