Jeg har bakt et nydelig grytebrød i en genial støpejernsform denne uka, og det uten å være redd for å brenne meg på hendene – og det passet perfekt, jeg var nemlig skikkelig sulten på godt glutenfritt brød da jeg fikk forespørsel om å samarbeide med Bakerovner.no om deres nye brødform i støpejern; “Bakepanna”. Du får mine tips og oppskrift på eltefritt grytebrød av meg her i dag!
Grytebrød uten tradisjonell gryte
Som du vet gjør jeg sjelden komersielle samarbeid, så når jeg gjør det er det fordi jeg virkelig har trua på produktet jeg jobber med – og det er tilfellet her altså.
Lei av brente knoker
Alle tilfeldigheter skulle ha det til at jeg satt og planla at jeg skulle lage meg et godt grytebrød, men endte opp med å droppe det fordi jeg er lei av å brenne meg på knokene når jeg har brødet oppi den varme gryta. Jeg liker brødet, men liker ikke å brenne meg.
Tilfeldig bekjentskap
Morningen dagen etter, da brødet mitt egentlig skulle blitt stekt, ramler det inn en e-post fra Bakerovner.no med forespørsel om samarbeid om den nye geniale støpejernsforma deres. En støpejernsform som er som en omvendt gryte; stort lokk og liten bunn. I tillegg har Bakepanna ergonomiske håndtak! Håndtakene er vinklede, noe som gir deg en sikker og komfortabel håndtering, enten du setter inn eller tar ut brødet fra ovnen. Som de selv sier:
“Støpejernsformen sikrer jevn varmefordeling, som etterligner forholdene i en tradisjonell steinovn. Dette gir brødet en tykk, sprø skorpe samtidig som innsiden forblir saftig og luftig”.
Eltefritt glutenfritt brød i Bakepanna
Glutenfritt brød som er landtidshevet og uten elting er perfekt til Bakepanna – jeg brukte en oppskrift jeg har delt med mine lesere før, men endret litt på fremgangsmåten slik den står i oppskriften. La meg forklare:
Slik bruker du Bakepanna
Før jeg tok i bruk bakepanna gjorde jeg som instruksjonene fortalte meg; tørket lett over panna med såpevann og tørket den godt før jeg satte den inn i ovnen på 265 grader i en time.
Da Bakepanna hadde stått i ovnen i en time, tok jeg den ut og satt den på en kraftig trefjøl (denne panna er så varm at du ikke kan sette den på kjøkkenbenken). Dernest løftet jeg brødet over i bakepanna med bakepapiret og satte på lokket før jeg satte Bakepanna tilbake i ovnen. Temperaturen senket jeg til samtidig til 245 grader. Etter 30 minutter tok jeg av lokket på Bakepanna og lot brødet steke videre i ytterligere ett kvarter. Total steketid 45 minutter.
Calzone i Bakepanna
Da brødet var ferdig gikk jeg løs på neste rett i Bakepanna; calzone! Her brukte jeg en oppskrift du finner i boka BAKST. Jeg valgte å lage to kjempestore calzoner, og deretter steke dem dem i forvarmet Bakepanna på 245 grader i ca 20 minutter. Lokket var på hele tiden. Da ble det sprø og alvorlig gode!
Jeg tør å påstå at dersom familien har (ikke glutenfri) bakerovn og du ikke tør å bruke den pga fare for smitte, så kan du bruke Bakepanna og lage deg calzone i bakerovn. Det er minst like godt som pizza!
Pingback: Eltefritt glutenfritt brød - Bakerovner.no - Norges største utvalg av pizzaovner