Eksotiske matopplevelser med tandoor-ovn hjemme og på hytta

I fjor kjøpte Henriette Hell Christiansen (52) og mannen Bjørn Christiansen (55) en tandoor-ovn til hytta på Norefjell. I år kjøpte de enda en ovn som de har hjemme i hagen. Hun forteller tandooren har gitt dem eksotiske matopplevelser på hjemmebane.

– En ny verden av matopplevelser ble åpnet opp for oss da vi fikk en tandoor-ovn. Det har betydd mye under pandemien. Jeg tenkte som så, at om jeg ikke kan dra ut i verden for å oppleve nye matopplevelser, så må jeg bringe verden hjem i stedet, forteller Henriette fra Spikkestad i Asker kommune.

Inspirert på indisk restaurant

52-åringen beskriver seg selv som over gjennomsnittet interessert i matlaging, og er alltid glad i å prøve ut nye matretter og tilberedingsmetoder. For noen år tilbake kjøpte hun derfor en profesjonell, vedfyrt pizzaovn i stål fra Valoriani.

– Pizzaovnen gjorde meg enda mer interessert i å lage matretter ved hjelp av vedfyring. Vi har laget både pizza og brød i denne. Den ga meg nyttig erfaring med bruk av ved og ild, avpasse temperatur og flammer, sier hun.

Etter et besøk til Henriettes favorittrestaurant for indisk mat, Der Peppern Gror i Oslo, spurte hun om å få tatt en titt på tandoor-ovnene de brukte. Tandoori-kyllingen de hadde fått servert var nydelig, og da ble hun nysgjerrig.

– For det var åpen kjøkkenløsning ut til restaurantlokalene, og jeg lurte på hvordan de fungerte. Så begynte jeg å lete på nettet og la meg inspirere. Siden jeg har kjøpt mye bake- og pizzautstyr fra Bakerovner.no tidligere, var det moro å se at de hadde tandoor-ovner, sier forteller hun.

Henriette har inntrykk av at tandoor-ovn ikke er noe nordmenn flest kjenner godt til. Enda færre har en slik ovn selv.

– Jeg vet ikke om noen som har tandoor-ovn for å si det sånn. Likevel blir alle så overrasket over hvor godt maten smaker, og de synes konseptet er stilig, sier hun.

Skaper samhold og hygge

Hun mener bestemt at en tandoor-ovn passer for alle aldersgrupper.

– For det er ikke alder som avgjør om tandoor-ovn er noe for deg. Men du må like å lage mat og være interessert i å prøve nye ting, sier hun.

Noe av det hyggeligste med tandoor, er samholdet og hyggen ovnen skaper, forteller Henriette. Både under oppfyring, og mens man venter på at maten at skal bli klar.

– Det blir alltid en koselig fellesaktivitet å tilberede et måltid med tandoor-ovn. Mannen min, Bjørn, er ikke så matinteressert så meg, men han liker å fyre opp. Så da har han ansvaret for å fyre, mens jeg står for alt av matforberedelser, sier hun.

Om du lurer på hva forskjellen på tandoori og tandoor er, så er forklaringen enkel: Tandoori er mat tilberedt i en tandoor-ovn, mens tandoor er selve ovnen.

Lage mat på den tradisjonelle måten

Ovnen i seg selv er også en opplevelse:

– Bare det å stå ute å lage mat og fyre opp, nyte flammene og de gode luktene av ved som brenner og grillmat. Å lage mat på denne måten har vært gjort i tusenvis av år, sier hun.

Og hun påpeker samtidig at vi har mistet mye tradisjonell matkultur ved å bare lage mat ved hjelp av elektrisitet.

– Det er noe helt eget med å lage mat over åpen flamme. Å lage mat i en vedfyrt bakerovn, pizzaovn eller tandoor-ovn, er litt som å gå tilbake til den opprinnelige måten å lage mat på. Det er mye stemning og hygge som ligger i både forberedelser og tilberedning, sier hun.

Eksotisk utseende og smakfull mat

Med sitt orientalske utseende, er tandoor-ovnen helt klart et eksotisk innslag på en norsk fjellhytte.

– Jeg er veldig glad i å blande stiler, og synes ovnen er en artig kontrast til de stramme linjene til hytta vår, sier hun.

Når venner har kommet på besøk for å spise tandoor-tilberedt mat, så blir ovnen alltid et samtaleemne.

– Ikke minst blir kjøtt stekt i en tandoor så utrolig smakfullt og saftig. Røyken fra ovnen gir en karakteristisk, spesielt god smak. Selv er jeg veldig glad i å lage tikka masala-kylling, som jeg tilbereder på de lange grillspydene. Det går kjemperaskt, og kjøttet er ferdig på rundt 8 til 10 minutter. Men jeg har også langtidsstekt ribbe i den med stor suksess, sier hun.

Egentlig er det få begrensninger for hva man kan lage i en tandoor, påpeker hun.

– Det trenger absolutt ikke kun være indisk mat, selv om jeg er veldig glad i det, sier Henriette.

Kjøpte enda en ovn for å ha hjemme

Henriette og Bjørn har kjøpt den største typen tandoor-ovn som heter Sultan. Den ble faktisk så suksess på hytta, at de nettopp skaffet seg en helt lik som de har hjemme på Spikkestad. Hun vil gjerne anbefale Bakerovner.no til andre matinteresserte mennesker. Ikke kun på grunn av det store utvalget av spesialprodukter.

– Vi har vært så fornøyde med servicen – de setter kunden i sentrum. De er engasjerte og opptatt av å hjelpe kundene sine, og vi har fått så mange nyttige tips og råd, sier Henriette.

Lyst til å lage Henriettes tikka masala-kylling?

Når Henriette skal lage tikka masala-kyllingspyd i tandoor-ovn, har hun funnet en god oppskrift hun alltid følger. Du finner den her. De ulike typene tandoor-ovner vi har kan du gjerne ta en titt på her.

Vi har også en inspirerende Facebook gruppe for de med interesse for å lære mer om tandoorovner og der du kan møte våre kunder som deler sin erfaring med sin tandoorovn 🙂 link til gruppen her.

Tandoor-ovn kan brukes til mer enn bare indisk mat >>

Nutella Calzone

Etter at pizzaovnen din har kjølt seg ned etter et pizzaparty og du fortsatt har [...]

Hel kylling stekt i Tandoor

Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)

Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]

Ovnsbakt olivenbrød

Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]

Laks bakt i honning og hvitløk

Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]

Søtpotetfries fra bakerovnen

Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]

Røkt lammelår

Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det [...]

Granola

Det kan bli mye pizza, kjøtt og brød med en vedfyrt bakerovn, og da vanskeligere [...]

Langtidsstekt lammebog

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Blåskjell med rosmarin og ostebrød

Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies forbedrer din brukeropplevelse. Ved å fortsette på vår nettside, samtykker du til vår bruk av cookies.