Anna og Teodor tester Trysil bakerovn

Bygget sin egen bakerovn i kjelleren

Anna (40) hadde drømt om egen bakerovn i flere år. Da hun oppdaget at det faktisk hadde stått en bakerovn i det gamle huset fra 1910, ble hun overbevist.

– Jeg har alltid likt å bake mitt eget brød, og det er nok en interesse jeg har fått fra min far. Derfor var det å ha en egen bakerovn, noe jeg virkelig hadde ønsket meg lenge, sier Anna Häggblom.

Det gamle huset hadde en hemmelighet

Muligheten kom med et huskjøp, på julaften i 2019: Da kjøpte Anna og samboeren Teodor (37) et renoveringsobjekt fra 1910 i Asker. Nede i den mørke jordkjelleren (på en av veggene), oppdaget hun en gammeldags bakerovnsluke.

– Da følte jeg nesten at skjebnen snakket til meg: For jeg har jo alltid hatt lyst på bakerovn. Så jeg sjekket rundt i nabolaget, for å finne ut om noen visste hvordan bakerovnen hadde vært brukt tidligere, sier Anna og ler.

Dessverre kom det ikke mye matnyttig ut av undersøkelsene. Men nå ble Anna overbevist om at drømmen måtte realiseres. På en eller annen måte.

– Om jeg skulle bo i det huset, måtte jeg rett og slett bygge en ny bakerovn, på samme stedet der den gamle stod. Bakerovnsdøra var riktignok murt igjen, men dette var helt klart «meant to be», sier hun.

Bygget ovnen fra byggesett

Oppussingen av huset pågikk i et halvår, mens Anna, Teodor og deres to barn; Valter (6) og Axel (5) bodde et annet sted. Håndverkere stod for denne omfattende renoveringsjobben. Men hva med bakerovn-prosjektet? Nei, det ønsket Anna å gjennomføre helt på egenhånd.

– Vi fikk støpt et nytt betonggulv i den gamle kjelleren, og vi fikk satt inn et nytt pipeløp. Da dette var gjort, kunne jeg starte på bakerovnen. Jeg fant et byggesett hos Bakerovner.no, som passet godt på veggen den skulle være. Det var Trysil-ovnen som de selger, forteller hun.

LES MER: Cathrine og Jan-Edi nyter sakte pizzakos fra vedfyrt bakerovn hver eneste fredag. Her kan du lese deres historie.

Familien på fire flyttet inn høsten 2020. Året etter startet Anna med friskt mot, på noe hun aldri hadde gjort før: Bygge egen bakerovn fra et byggesett.

– Jeg har absolutt ingen erfaring med muring, og ville ta meg god tid på prosjektet. Heldigvis fikk jeg veldig god hjelp fra min flinke samboer, fra YouTube-videoer, og fra Facebook-forumet til Bakerovner.no. Her er mange nyttige tips og råd, og jeg kan sterkt anbefale forumet, sier hun.

Feieren trodde ikke hun hadde bygget den selv

Selv om det tok over 3 måneder å fullføre, ble Anna godt fornøyd med sin innsats som prosjektleder og murer:

Det gikk veldig bra, selv om det krevde at jeg satte meg inn i mye nytt. Slik som å beregne hvor mye gulvet i bakerovnen måtte tåle av vekt, sier hun.
Anna var opptatt av å få bakerovnen bygget helt brannsikker. Derfor tok hun kontakt med det lokale brannvesenet som kom på gratis befaring.

Det viktigste er å ha en pipe som fungerer som den skal. Men så klart også at avstand til brennbart materiale, slik som treverk, er tilstrekkelig, sier hun.
Etter at ovnen var ferdig, inviterte hun feieren tilbake for en ekstra sjekk. Også han ble imponert over det flotte resultatet.

Han sa bare wow, og kunne nesten ikke tro at jeg hadde laget den selv. Jeg ble litt stolt da. Det må jeg innrømme. Da feieren hørte hvor prisgunstig bakerovnen egentlig var, ble han litt forbløffet. Han visste om flere som hadde brukt et par hundre tusen på plassbygd bakerovn, forklarer hun.

LES MER: Vil du ha 5 gode tips til ulike måter å bruke vedfyrt bakerovn på?

Annas beste tips til andre som ønsker å bygge sin egen bakerovn, er kun dette:

Bare kjør på, sier hun.
I tillegg råder hun folk til å sjekke om de kan gjenbruke gamle materialer.

Vi gjenbrukte de gamle, flotte teglsteinene og en del gamle, klebersteinsplater fra huset. Det er mye bærekraft i å ikke kun bruke nye materialer, sier hun.

Et sosialt treffsted i kjelleren

Anna Häggblom forteller at det har gått mest i pizzaproduksjon, etter at den vedfyrte bakerovnen ble installert. I tillegg til en del surdeigsbrød.

Det tok litt tid å bli kjent med ovnen, og finne den beste måten å fyre den opp på. Første pizzaen ble litt brent og brødene fikk ikke akkurat den fargen jeg ønsket. Men jeg lånte en bok på biblioteket om gamle bakerovner og ulike baketeknikker, og fant til slutt ut av min egen metode, sier hun.
Pizzaen som Anna tilbereder i bakerovnen, har blitt veldig populær i nabolaget.

Det har blitt en sosial greie nå, og det har plutselig blitt veldig enkelt å be folk på besøk. Vi har gjort det koselig rundt bakerovnen, vi setter på litt musikk, og alle står rundt ovnen med et pizzastykke. Barna løper rundt, og ingen trenger være redde for å søle på de grove flisene vi har på kjellergulvet, sier hun.
Hun sier at det er noe eget med å samles rundt et ildsted: For å prate sammen, og nyte god mat.

Det er en sjarmerende «back to basics»-opplevelse. Smaken på pizza og brød blir ekstra god med vedfyrt bakerovn. Vi mennesker trives med å samles rundt ilden, og det er nok noe som ligger naturlig i oss, tilføyer Anna.

Ønsker du også å bygge din egen bakerovn eller pizzaovn fra byggesett?

Bakerovner.no har et bredt utvalg av ulike byggesett, som er tilpasset hobby-byggeren. Du trenger ikke være en erfaren murer eller profesjonell håndverker for å få det til. Dette er Trysil-ovnen Anna valgte til sitt hjem.

– Både pris, vekt og logistikk er fordeler med å velge et byggesett. Derfor ser vi at byggesett for bakerovn- og pizzaovn blir mer og mer populært. Mange kunder har bakerovn på hytta. Du kan også få satt ditt eget preg på ovnen, og kan velge hvor mye varmemagasinering den skal ha, sier Steinar Bergøy, som er daglig leder og gründer av Bakerovner.no.

Søtpotetfries fra bakerovnen

Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Brød med valnøtter og dadler

Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt! [...]

Rødbetsbrød tilberedt i vedfyrt bakerovn

Rødbeter er friske og smaksrike - og med denne oppskriften får du mest ut av [...]

Blåskjell med rosmarin og ostebrød

Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]

Røkt lammelår

Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det [...]

Bakerovnsbakt skinke

Det finnes ingenting bedre enn et stykke kjøtt som er stekt i en vedfyrt bakerovn, [...]

Langtidsstekt lammebog

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Ovnsbakt hvitløksbrød

Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Steinovnsbakt lammelår

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies forbedrer din brukeropplevelse. Ved å fortsette på vår nettside, samtykker du til vår bruk av cookies.