5 måter å bruke bakerovn på

En vedfyrt bakerovn kan brukes til mye mer enn brød, kaker og napolitansk pizza. Steinar Bergøy, gründer av Bakerovner.no, gir deg innblikk i flere måter å bruke ovnen på.

For mulighetene med en bakerovn er mange flere enn du (trolig) var klar over:

1) Tørking av bær, frukt, grønnsaker, sopp og kjøtt

En oppvarmet bakerovn av stein, får en luftfuktighet på nærmere null. Veggene puster, og ingen materialer i den holder på fukten. Det gir en spesiell fordel om du ønsker å tørke matvarer. Alt vil tørke raskere og bli mindre seigt.

– Skal du tørke sopp, frukt, bær og grønnsaker må temperaturen være ganske lav inne i bakerovnen; rundt 37 til 40 grader er ideelt, men maksimum 50. Tørkede urter og sopp kan kvernes til krydder og brukes i supper og sauser, sier Steinar.

Du kan dessuten marinere og krydre tynne strimler av biffkjøtt, som du deretter tørker til hjemmelaget beef jerky.

De fleste oppskrifter på tørking baserer seg på bruk av dehydrator eller vanlig ovn, men temperaturen og tørketiden de oppgir stemmer ofte veldig godt med fremgangsmåten i en bakerovn. Fordelen med bakerovn til tørking er at du ikke bruker strøm, slipper mindre bråk fra dehydrator-viften, og du kan tørke over natta uten å tenke på brannfare.

2) Grilling av kjøtt, fisk og grønnsaker

Med en atmosfæretemperatur på over 400 grader vil du effektivt grille kjøtt, fisk og grønnsaker. Lite fukt i bakerovnen og jevn, høy varme er nøkkelordene.

– Når råvarene tilberedes raskt over høy varme, får de mer smak, blir saftigere og beholder mer av næringsstoffene. Du kan faktisk steke en biff på halve tiden, sammenlignet med en gass- eller kullgrill, sier Steinar.

Han anbefaler en såkalt toskansk grillrist i støpejern til bakerovn, for best mulig resultat. Den settes rett over de varme glørne.

– Støpejernet holder godt på varmen og gir en mer karamellisert og fyldig smak til kjøttet, sier han.

Foretrekker du gryteretter, kjøtt, fisk og grønnsaker tilberedt i stekebakker (i støpejern, stål eller terracotta) så er en bakerovn perfekt for dette formålet: Både åpne og lukkede former egner seg godt.

3) Varmrøyking av kjøtt og fisk

Røyking krever en viss temperatur i bakerovnen. Da må den gjerne ha rundt 70 grader. Røykspon eller flis legges først i vann, før de puttes i en spesiell røykboks i stål.

– Men du kan også bruke aluminiumsfolie, som du pakker rundt de våte treflisene, og stikker hull i beholderen. Så legges denne oppå varme kull, og røyk frigis etter en kort stund. Det er flere metoder for å varmrøyke kjøtt eller fisk, men her er det egentlig bare å finne frem til en fremgangsmåte du liker best, sier Steinar.

4) Baking av sprø kjeks, småkaker, kavring eller brødpinner

Med den tørre og høye varmen i bakerovnen, vil bakst som kjeks, kavring og brødpinner få ideell tørrhet.

– Materialene i den er porøse, og slipper gjennom fukt fra matvarene som stekes, bakes eller grilles. Da er du garantert sprø bakst som ikke blir seig. Og som blir veldig kjapt ferdig, sier Steinar.

Valoriani TOP100 Bakerovn byggesett

5) Langtidssteking av store kjøttstykker

Store kjøttstykker kan med fordel legges inn i en bakerovn over lang tid og med lav varme. Slik som oksestek, ribbe eller lammelår. Selv har Steinar hatt stor suksess med langtidsstekte lammelår. De lages rundt tre dager etter at ovnen har vært fyrt opp til makstemperatur.

– Det blir enormt mørt og saftig, og utrolig smakfullt. Det er i tillegg fullt mulig å bruke et dypfryst lammelår. Da legger jeg inn kjøttet når bakerovnen har senket seg ned til 100 grader, etter en fullstendig gjennomvarming, og lar det bli liggende i 10 til 12 timer over natta. Når det hentes ut igjen, er kjernetemperaturen perfekte 65 grader. Lammelår har en tendens til å være litt seige og senete, men langtidssteking fjerner problemet, sier han.

Hva er spesielt med varmen i en bakerovn?

Ved full effekt kan en bakerovn nå en atmosfæretemperatur på 400 grader, og varmen varer lenge og avtar gradvis over tid. Det kan du utnytte til å tilberede flere typer matretter som trenger ulike temperaturer. Det er perfekt både når du skal lage mye mat til flere personer, og når strømprisene er spesielt høye.

–  Varmen som skapes i en vedfyrt bakerovn av stein, er helt annerledes enn den i en vanlig elektrisk ovn eller gassovn. Du nyter fordelene fra både strålevarmen som kommer fra de oppvarmede steinene, den intense, direkte kontaktvarmen fra steinene. Men også luften inne i ovnen som har blitt varmet opp av bålet, sier Steinar.

Makstemperatur i ovnen er perfekt for napolitansk pizza og brød.

Lyst til å prøve ut matlaging i en bakerovn?

Vi har flere typer bakerovner, som fyres med ved eller gass (eller begge deler). Noen er også mulig å flytte rundt på et stativ på hjul. De største bakerovnene setter du sammen av et byggesett. Trysil og Hemsedal er våre mest populære byggesett-bakerovner.

Ovnsbakt kyllinglår med lime og koriander

Denne lekre oppskriften på kyllinglår med lime og koriander er full av friske smaker som [...]

Søtpotetfries fra bakerovnen

Samtidig som disse er sunne, så er de et supert tilbehør til burgere eller som [...]

Steinovnsbakt lammelår

Denne oppskriften virker nesten for enkel til å være sann, men tro oss når vi [...]

Ribbe stekt i Tandoor

Tynnribbe tilberedt i Tandoor er en opplevelse for smaksløkene alle bør prøve. I tandooren blir [...]

Ovnsbakt hvitløksbrød

Det fins sikkert tusen forskjellige måter å lage hvitløksbrød på, men dette må være en [...]

Ovnsbakt olivenbrød

Denne oppskriften på olivenbrød passer perfekt til hvilken som helst salat. Saltet i oljen gir [...]

Røkt lammelår

Det første steget i prosessen er å krydre kjøttet, og med lam så er det [...]

Steinovnsbakt kylling

Oppskriften vår på vedfyrt helstekt kylling er en fin måte å få alle de fantastiske [...]

Blåskjell med rosmarin og ostebrød

Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]

Rødbetsbrød tilberedt i vedfyrt bakerovn

Rødbeter er friske og smaksrike - og med denne oppskriften får du mest ut av [...]

Granola

Det kan bli mye pizza, kjøtt og brød med en vedfyrt bakerovn, og da vanskeligere [...]

Hel kylling stekt i Tandoor

Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies forbedrer din brukeropplevelse. Ved å fortsette på vår nettside, samtykker du til vår bruk av cookies.