Humberto med sin perlite pizzaovn

Hvordan lage en rimelig pizzaovn av Perlite?

Perlite er små, porøse kuler av varmebehandlet, vulkansk glass og er et kjent jordforbedringsmiddel. Men kulene kan også brukes sammen med sement: For å lage en effektiv pizzaovn.

– Jeg vil si at pizzaovn av Perlite er perfekt, og den fungerer like bra som hvilken som helst, profesjonell pizzaovn. Ovnen jeg laget var liten, men de kan lages større. Det å utforme sitt eget produkt er morsomt og tilfredsstillende. Materialene er ikke kostbare, så ovnen er i tillegg billig, sier Humberto Martins Coelho (49), som bor i Arendal, men er opprinnelig fra Portugal der vedfyrt pizzaovn er veldig vanlig.

Morsomt med hjemmelaget ovn av Perlite

49-åringen er bilmekaniker, og derfor ganske handy i utgangspunktet. Men han forteller at det ikke er veldig vanskelig å lage en pizzaovn av Perlite. Selv om du bør være litt fingernem.

– Det som er mest krevende er å konstruere åpningen til ovnen, men det trenger ikke å gjøres så avansert. Du må uansett passe på at åpningen du lager foran på ovnen, stemmer med dimensjonene på ovnsdøra du kjøper. Men man trenger faktisk ikke å installere dør i slike ovner, sier han.

Å lage selve ovnen trenger ikke å ta lang tid, men du må la betongen få anledning til å herde i rundt 4 uker før du tar den i bruk.

– Dette er for å sikre god styrke i konstruksjonen, sier Humberto.

Naturlig og mineralsk jordforbedringsmiddel

Perlitt (Perlite) er laget av et vulkansk materiale som heter obsidian (et slags vulkansk glass som opprinnelig var lava). For å få de små, lette kornene som blir sluttresultatet, blir obsidian knust og varmet opp til nærmere 1000 grader celsius – til det «popper». Obsidian er mørkt i fargen før det går gjennom den kraftige varmebehandlingen, og blir hvitt (ligner nesten på isopor). Perlite er rett og slett dehydrert (tørket) obsidian. Du kan lære mer om hvordan obsidian blir perlite, i denne artikkelen.

Perlite blir blant annet produsert i Nederland, ett av få land i verden som produserer akkurat dette materialet. Opprinnelig ble Perlite brukt som et jordforbedringsmiddel, av frukt- og grønnsaksdyrkere. Blandingsforholdet som jordforbedringsmiddel er rundt 20 prosent Perlite og 80 prosent jord.

– Det er helt naturlig, har ingen giftige stoffer, og inneholder mange gunstige mineraler. Om du ønsker en veldrenert og luftig jord som er bra for røttene, så hjelper de små kulene også med å absorbere vann , som igjen forhindrer at jorda tørker raskt ut, forklarer Steinar Bergøy, daglig leder for Bakerovner.no.

Slik lager du ovnen av Perlite

Men du leser nok denne artikkelen for å lage din egen ovn. Så her kommer oppskriften: Slik går du frem for å lage pizzaovnen:

Steinar forteller at det du nå skal gjøre med Perliten, er å lage en form for lettbetong. Fremgangsmåten er å blande 1 del sement med 5 deler Perlite, og tilpasse vannmengden litt etter litt. Bruk gjerne en 10 liters bøtte som utgangspunkt for oppmålingen.

– Det går med ca. 150 liter Perlite og 30 liter sement til en ovn med størrelse på omtrentlige 70 cm i diameter. Til en enkel 60 cm ovn, klarer man seg med 100 liter perlite (altså 1 sekk ) og 20 liter sement, forteller han.

Blandingen må få en passelig fuktig konsistens, men uten at det blir for vått. Litt som fuktig jord.

– Bland det tørre godt sammen først, deretter tilfører du det våte. Man kan gjerne blande alt i en trillebåre, eller i en 20 liters murbøtte med drill og blandestav, om dette er utstyr du allerede har, sier Steinar.

Yogaball som forskaling

Så var det formen på pizzaovnen. Den bør være halvmåneformet, for å få en god varmefordeling i ovnen. Da er en helt vanlig, billigst mulig gymball den beste løsningen:

– Skaff deg en yogaball med en diameter på alt fra 60 til 80 centimeter. Den skal brukes som en forskaling til sementen. Så senker du gymballen halvveis nedi et hull i en sponplate, som du har sagd til på forhånd med en stikksag. Hullet må naturlig nok ha samme diameter som gymballen, sier Steinar.

Før du legger på sementblandingen med Perlite, må du dekke gymballen med plastfolie, slik at den ikke størkner helt fast i sementen. Pass på å også lage en forskaling , tilpasset døren/ luka som blir døråpningen. Om du vil ha et eget ovnsrør, må du sette det på egnet sted og legge Perlite rundt så det blir tett.

– Da vi laget en slik pizzaovn for en tid tilbake, sagde og snekret vi til en forskaling, av en tynn og bøyelig plate, av typen som benyttes til undertak på boliger: Dette blir åpningen til ovnsdøra, sier han.

Fundament av samme blanding av Perlite

Samtidig kan du lage et armert fundament til pizzaovnen, som er rundt 5 cm tykt. Denne lages av akkurat samme Perlite-blanding, og blir til en firkantet base rundt.

– Ved å produsere fundamentet av eksakt samme blanding, vil du samtidig få et godt, isolerende gulv i pizzaovnen. Det er fordi varmeledningsevnen i en slik blanding er lav, sier Steinar Bergøy.

Når massen er ferdig tørket (det tar rund 2 til 3 dager, avhengig av temperaturen der ovnene er plassert), kan du sette den på et egnet sted for videre herding i 3 til 4 uker. Først da kan du legge inn et gulv.

Gleden ved selvlaget pizzaovn: Som koster mindre

– Det er moro å lage sin egen ovn, og alt etter hvor stor gymball man velger, så blir ovnen så stor som man selv ønsker den. I tillegg veier den mindre enn lignende ovner av stein. Rundt 100 kilo når den er ferdig, sier han.

Kostnad er også et aspekt, for materialene vil ikke koste mer enn rundt 3000 kroner totalt. Trysil-ovn som byggesett, har omtrent samme størrelsen som en «gymball»-ovn, og koster 9500 kroner.

– Helt i nedre skala vil det kunne koste 2000 kroner om ovnen bygges uten røykrør, dør og isolasjon. Kanskje opp mot 4000 til 6000 kroner, om du velger å oppgradere med dør, isolasjon med mer. En slik selvlaget pizzaovn av Perlite tåler høye temperaturer og med et godt ovnsgulv som legges inn, vil ovnen få utmerkede stekeegenskaper, sier han.

Ettervarmen er annerledes enn andre murte ovner

Likevel er det viktig å være klar over at ettervarmen i en Perlite-ovn ikke blir like bra som i en steinovn (som en stor Trysil-ovn).

– En Perlite- ovn har langt mindre masse og tyngde med hensyn til å kunne absorbere, magasinere og avgi varme over tid. Men til pizzasteking, grilling, og brødbakst fungerer slike ovner helt utmerket, sier Steinar Bergøy.

Vil du lage din egen pizzaovn av Perlite og sement?

Om du er fingernem og praktisk anlagt, så bør det ikke være for vanskelig å lage en slik ovn selv, betrygger Steinar. Gjør litt research på forhånd, og se noen instruksjonsvideoer på YouTube. Han anbefaler denne videoen. Bakerovner.no selger både Perlite, ovnsrør, temperaturmåler, ovnsdør, ekstra isolerende matte og ovnsgulv (chamotte eller av biscotto-stein).

– Det er strengt tatt ikke nødvendig med ovnsrør om du ikke ønsker det ekstra arbeidet, for røyken kan du slippe ut gjennom ovnsdøra. Men det gjør ovnen bedre og enklere å fyre opp, sier han.

Sjekk ut bildeserien under her der vi viser steg for steg hvordan Humberto bygget sin egen rimelige pizzaovn av perlite for noen få tusenlapper.

 

Balon Ekmek (Tyrkisk Ballongbrød)

Tradisjonelt tilberedt i en leireovn, serveres disse tradisjonelle tyrkiske brødene med fetaost og smør normalt [...]

Hel kylling stekt i Tandoor

Saftigere kylling skal du lete lenge etter. Selv de magreste stykkene er full av smak [...]

Brød med valnøtter og dadler

Dette brødet er fantastisk med ost og er snadder året rundt!

Blåskjell med rosmarin og ostebrød

Denne utrolige forretten er en ekte "crowdpleaser" hvis du har gjester - men du vil [...]

Rødbetsbrød tilberedt i vedfyrt bakerovn

Rødbeter er friske og smaksrike - og med denne oppskriften får du mest ut av [...]

Verdens beste ovnsbakte poteter

Dette er verdens beste ovnsbakte poteter. De blir så sprø på utsiden med en myk [...]

Ostescones med cherrytomater og basilikum

Hvis du er en av de som ofte lager pizza så er sjansen stor for [...]

Napolitansk pizzadeig

Napolitansk pizzadeig er enkelt å lage – selv om du kan se rundt om på [...]

Nutella Calzone

Etter at pizzaovnen din har kjølt seg ned etter et pizzaparty og du fortsatt har [...]

Laks bakt i honning og hvitløk

Laks er en favoritt til å steke i vedfyrt bakerovn og kommer garantert til å [...]

Fransk brød av surdeig a la Pellét Grillé

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er [...]

Vedfyrt Sfincione (siciliansk pizza)

Sfincione bruker mye olje - det er i hovedsak stekt ved bunnen - som gir [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies forbedrer din brukeropplevelse. Ved å fortsette på vår nettside, samtykker du til vår bruk av cookies.